92 godine Medicinskog fakulteta u Beogradu

Jubilej

92 godine Medicinskog fakulteta u Beogradu

Društvo -
Narodna skupština Kraljevine Srbije 4. marta 1905. usvojila je Zakon o univerzitetu koji se sastoji od 5 fakulteta - Teološkog, Filozofskog, Pravnog, Medicinskog i Tehnološkog

BEOGRAD - U Beogradu su danas obeležene 92 godine rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović podsetila je, na obeležavanju godišnjice, da je pre stotinak godina tadašnji ministar prosvete Ljubomir Davidović pružio i najveći doprinos osnivanju Medicinskog fakulteta u Beogradu, prepoznavši značaj i ulogu medicinske nauke.Ona je podsetila da je tada u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije vođena polemika da li srpski lekari treba da se školuju u svojoj zemlji ili u inostranstvu.

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor doktor Vladimir Bumbaširević rekao je da je Medicinski fakultet jedan od prvih fakulteta osnovanih na beogradskom univerzitetu.

On je podsetio da je 4. marta 1905. godine Narodna skupština Kraljevine Srbije usvojila Zakon o univerzitetu kojim je precizirano da se univerzitet sastoji od 5 fakulteta - Teološkog,Filozofskog,Pravnog, Medicinskog i Tehnološkog.

Prema Bumbaširevićevim rečima, bilo je potrebno 15 godina da indeks medicinskog fakulteta dobije prva generacija studenata.Medicinski fakultet u Beogradu svečano je otvoren 9. decembra 1920. godine govorom profesora Milana Jovanovića Batuta u svečanoj sali univerziteta.Ovaj datum se od 1970. godine slavi kao Dan fakulteta.

Skup je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta, profesor doktor Nebojša Lalić i najistaknutiji članovi srpske i međunarodne akademske zajednice,a u umetničkom delu programa učestvovali su Akademski hor "Obilić", AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović" pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja