O Titovoj zaostavštini iza zatvorenih vrata

Prvi osnovni sud

O Titovoj zaostavštini iza zatvorenih vrata

Društvo -
Naslednici dugogodišnjeg predsednika bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz

BEOGRAD - Ostavinska rasprava o zaostavštini nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, nastavljena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu iza zatvorenih vrata.

Sud je odlučio da u interesu zaštite porodičnih prilika isključi javnost sa ročišta, na kom su danas prisustvovali samo advokati naslednika, ne i naslednici lično. Ovaj ostavinski postupak krenuo je zimus ispočetka posle više od dve decenije prekida.

Naslednici dugogodišnjeg predsednika bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz. Punomoćnici Brozove udovice Jovanke Broz tražili su podneskom od suda da iz podele zaostavštine izuzmu njene lične stvari.

Za Edvardom Brozom raspisana je poternica pre tri godine, jer je pobegao u Hrvatsku. On je u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u pijanom stanju, u kojoj je nastradao jedan njegov prijatelj.

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine.

Međutim, Brozova udovica je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track