Ministarstvo finansija: Đilasove neistine o vrtićima

Polomiše koplja

Ministarstvo finansija: Đilasove neistine o vrtićima

Društvo -
Ministarstvo navodi da gradonačelnik Beograda u javnost "iznosi neistinu" kada govori da je republička vlada navodno zabranila mogućnost da grad Beograd dodatno pomogne beogradskim vrtićima u narednoj godini

BEOGRAD - Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da podržava i ohrabruje sve lokalne samouprave, uključujući i grad Beograd, da što više sredstava ulože u poboljšanje materijalnog položaja u obdaništima.

Ministarstvo navodi da gradonačelnik Beograda u javnost "iznosi neistinu" kada govori da je republička vlada navodno zabranila mogućnost da grad Beograd dodatno pomogne beogradskim vrtićima u narednoj godini.

Ministarstvo je prevashodno protiv povećanja postojećih subvencija za pokrivanje gubitaka u javnim komunalnim preduzećima, što je jasno naznačilo svim lokalnim samoupravama u Uputstvu za sastavljenje lokalnih budžeta za 2013. godinu.

Gradonačelnik Beograda pokazuje iznenađujuće nepoznavanje budžetske metodologije, jer finansiranje predškolskih ustanova uopšte ne spada u kategoriju subvencija, navodi ministarstvo.

Beograd, navodi se u saopštenju, ima apsolutnu slobodu u definisanju izdataka za finansiranje rada postojećih vrtića i izgradnju novih.

Ministarstvo sugeriše da grad Beograd u narednoj godini ima slobodu u povećavanjeu izdvajanja za dečje vrtiće i poboljšavanje zarada vaspitačica, a da istovremenom racionalizacijom poslovanja svih javnih preduzeća pojača ekonomsko uporište za tu meru.

Gradska uprava: Znamo šta je subvencija

Realna cena boravka jednog deteta u beogradskim vrtićima je viša od 19.000 dinara, a najveća cena koju roditelji plaćaju je 8.666 dinara, dok razliku plaća Grad i, iako u budžetskom smislu to nije subvencija, što Uprava grada Beograda veoma dobro zna, u širem smislu ona to jeste, objavio je Beoinfo.

"Izjava gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa odnosila se na ukupne izmene propisa Ministarstva finansija i privrede, koji su Gradu Beogradu ukinuli značajne prihode namenjene daljem razvijanju grada, ali i većem učešću u finansiranju predškolskih ustanova", navodi se u saopštenju gradske uprave Beograda.

Naravno da poznajemo "mehanizme na osnovu kojih se finansiraju obdaništa u lokalnim samoupravama", jer na osnovu Pravilnika o regresiranju dece u predškolskim ustanovama koji proizlazi iz četiri zakona, Grad Beograd godinama definiše regresiranje cene što je, ponavljamo, subvencija u širem smislu, navela je gradska uprava.

"Takođe, uprava grada odlično zna šta znači subvencija u smislu Grupa konta 45 i u tom smislu grad Beograd je postupio po Uputstvu za izradu budžeta, u kojem se precizno navodi: "Odlukom o budžetu iznos subvencija u 2013. godini planirati najviše do iznosa koji je opredeljen budžetom za 2012. godinu"", navela je gradska uprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja