Vesović: Država neće moći da finansira postojeći sistem

Budžetski problemi

Vesović: Država neće moći da finansira postojeći sistem

Društvo -
Nalazimo se u situaciji kada država nema više budžet da u ovoj meri finansira rad ekonomskih diplomata, istakao potpredsednik PKS Mihailo Vesović

BEOGRAD - Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović smatra da država zbog budžetskih problema neće moći u postojećem obimu da finansira ekonomsku diplomatiju.

Potpredsednik Vesović je naveo da u narednom periodu očekuje dobar i korektan dogovor države i PKS na koji način postojeći sistem predstavništava PKS može da podrži sistem ekonomske diplomatije i u određenoj meri rastereti budžet.

Prema Vesoviću, ide se ka tome da bude postignut jasan dogovor na osnovu konkretnog koncepta.

"Nalazimo se u situaciji kada država nema više budžet da u ovoj meri finansira rad ekonomskih diplomata", istakao je Vesović i naglasio da je neophodno da svi koji se na neki načni bave ekonomskom diplomatijom usklade svoj rad.

Po Vesoviću, PKS je u potpunosti spremna da se priključi tom dogovoru i pruži svoju podršku, a zauzvrat od države traži samo da podrži rad Komore i njenih trenutno devet predstavništava u inostranstvu.

Ocenivši da će od stava Ministarstva spoljnih poslova zavisiti i stav države, Vesović je podsetio da se Srbija pre dve godine opredelila da pošalje ekonomske diplomate u 30 zemalja, strateški i ekonomski najznačajnijih za Srbiju.

Država se, dodao je, opredelila da sistem ekonomske diplomatije bude izvan sistema diplomatije, ali i da ekonomske diplomate ne budu ljudi koji su privrednici od iskustva i koje su nominovale privredne asocijacije, tačnije privredne komore.

"Taj sistem je do sada funkcionisao. Moram da kažem da je to na neki način bio paralelan sistem, jer je u isto vreme PKS imala svoja predstavništva u inostranstvu", naveo je Vesović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track