Novi red vožnje Železnica Srbije
Foto: Tanjug

Novi red vožnje Železnica Srbije

Društvo -
U okviru međunarodnog železničkog saobraćaja Beograd će očuvati direktne železničke veze do Zagreba, Ljubljane, Filaha, Ciriha, Budimpešte, Bratislave, Praga, Kijeva, Moskve, Sofije, Skoplja i Podgorice

BEOGRAD - Novi železnički red vožnje na srpskim prugama, koji podrazumeva uključivanje u saobraćaj još 32 voza, stupio je na snagu u ponoć i primenjivaće se do 14. decembra iduće godine, saopšteno je jutros iz Železnica Srbije.

Po novom redu vožnje, od pet pari vozova preko graničnog prelaza Šid, između Srbije i Hrvatske, saobraćaće samo jedan voz na relaciji Beograd-Filah-Cirih-Beograd, jer četiri para vozova, nisu ugovoreni sa Hrvatskim železnicama. U okviru međunarodnog železničkog saobraćaja Beograd će očuvati direktne železničke veze do Zagreba, Ljubljane, Filaha, Ciriha, Budimpešte, Bratislave, Praga, Kijeva, Moskve, Sofije, Skoplja i Podgorice (odnosno Bara).

Po novom redu vožnje, saobraćaće 448 putničkih vozova na domaćim i međunarodnim linijama. U unutrašnjem putničkom saobraćaju redovno će saobraćati 412 vozova, od toga 270 lokalnih putničkih vozova, 31 voz iz sistema "Beovoza", 105 "Bg vozova" i šest daljinskih vozova.

U međunarodnom putničkom saobraćaju, planirano je 20 međunarodnih i 16 pograničnih vozova. Takođe, planiran je i redovan saobraćaj lokalnog voza na relaciji Zaječar- Niš, koji po dosadašnjem redu vožnje nije saobraćao. Po novom redu vožnje "BG voz" će sa 105 polazaka dnevno saobraćati u "špicu" na svakih petnaest minuta, a van špica na 30, odnosno 45 minuta. Za red vožnje 2012/2013. godine "Železnice Srbije" ugovorile su saobraćaj 248 međunarodnih teretnih vozova, od toga 135 vozova planirano je da saobraća redovno i 113 vozova po potrebi.

Tri para redovnih vozova su planirana za potrebe FIAT automobili Srbija (FAS) na relaciji Kragujevac-Bar-Kragujevac. Za prevoz FIAT automobila iz Kragujevca za Nemačku, jednom nedeljno će saobraćati voz na relaciji Kragujevac-Etzin-Kragujevac. Prevoz automobila FIAT 500L iz Kragujevca za Bar i za Etzin, obavlja se privatnim kolima nemačke firme Mosolf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track