NVO marširale protiv fašizma u centru Beograda

Međunarodni dan ljudskih prava

NVO marširale protiv fašizma u centru Beograda

Društvo -
Zatražena je i zabrana fašističkih organizacija "koje vrše represiju nad svim drugačijim i različitim pojedincima i grupama". Takođe, okupljeni su nosili i transparent na kojem je bio precrtani kukasti krst pored koga je pisalo: "Protiv fašizma".

BEOGRAD - Oko 100 aktivista nevladinih organizacija protestovalo je u centru Beograda kako bi ukazali na važnost poštovanja ljudskih prava. Oni su se, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, okupili ispred Skupštine grada, na Trgu Nikole Pašića, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Doma omladine Beograda gde je otvorena izložba radova korisnika programa tih organizacija.

Skup je obezbeđivalo dosta policajaca, a okupljeni su nosili zastave duginih boja i veliki transparent na kojem je bio ispisan naziv protesta - "Ugasi mrak". Saobraćaj je tokom šetnje bio privremeno zaustavljen ispred Skupštine Srbije i Doma omladine.

Članovi nevladinih organizacija na kratko su se zaustavili ispred Doma omladine Beograda gde su upalili papirne lampione i pustili ih da odlete. Aktivisti su sa skupa zatražili od državnih institucija da preuzmu punu odgovornost u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i garantuju jednakost svim građanima Srbije.

Zatražena je i zabrana fašističkih organizacija "koje vrše represiju nad svim drugačijim i različitim pojedincima i grupama". Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) rekao je novinarima u centru Beograda da je današnji dan idealan kako bi se svima skrenula pažnja na poštovanje ljudskih prava.

"Dobro je da se ovaj dan iskoristi tako što će se svima skrenuti pažnja, a na prvom mestu Vladi Srbije, o stepenu poštovanja ljudskih prava u Srbiji", rekao je Antonijević. On je podsetio da je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u Beogradu otvorena Kuća ljudskih prava.

Antonijević je istakao da ljudska prava moraju da se poštuju i dodao da će oni, koji ne rade kako treba, uvek biti kritikovani. "Treba da kritikujemo ono što ne valja i da pohvalimo nešto ukoliko se desilo dobro tokom nove Vlade i da tako pokušamo da utičemo na donosioce odluka da se više poštuju ljudska prava", rekao je Antonijević.

Učesnici protesta pod nazivom "Ugasi mrak" nosili su zastave duginih boja i transparente: "Ne mogu da poljubim svoju devojku", "Bez torture u bolnicama", "Tvoje ćutanje te neće zaštiti", "Izbacili su me iz kuće", "Prepoznaj i prijavi delo trgovine ljudima".

Takođe, okupljeni su nosili i transparent na kojem je bio precrtani kukasti krst pored koga je pisalo: "Protiv fašizma". Protestnu šetnju organizovali su Centar za integraciju mladih, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Udruženje "Prostor" i "Žene u crnom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track