Ovo je Miškovićevo carstvo!

2,3 milijarde profita

Ovo je Miškovićevo carstvo!

Društvo -
Njegova poslovna imperija samo u prvoj polovini 2012. ostvarila je prihod od 39,1 milijardu dinara

BEOGRAD - Kompanija Delta holding biznismena Miroslava Miškovića, koji je jutros zadržan u policiji zbog sumnje na malverzacije u privatizaciji putarskih firmi, posluje kroz pet organizacionih celina i zapošljava 7.200 ljudi.

Članice "Delta holdinga" (Delta Real Estate Grupa, Delta Agrar Grupa, Delta Distribucija, Delta Sport i Delta Đenerali osiguranje) bave se agrarom, proizvodnjom hrane, maloprodajom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama i uslugama osiguranja.

Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine su ostvareni prihod od 39,1 milijardu dinara, što je 6,5 odsto više nego u istom periodu lane, i profit od 2,3 milijarde dinara.

U 2011. prihod od prodaje je iznosio 1,42 milijarde evra (uključujući rezultate Delta Maksi grupe do prodaje, jula 2011. belgijskoj grupaciji Delez). Planirani prihod od prodaje za 2012. je 850 miliona evra.

Među 100 najvećih kompanija u Adrija-regionu (koji pored Srbije obuhvata Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH) Delta holding je 2009. bio peta najveća kompanija, na rang listi edicije "Biznis i finansije".

Kompanija posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije i EU, Rusije i Švajcarske, a prva je firma iz Srbije, koja je značajno investirala na tržištu EU.

"Delta Agrar" poseduje distributivni centar za voće i povrće u Rusiji. U Crnoj Gori, u Podgorici izgrađen je šoping-mol Delta siti.

Firma Delta sport je ekskluzivni distributer u regionu kompanije Najk, a ima franšizne ugovore sa Kosta kofi za otvaranje kafića u zemljama bivše SFRJ i Albaniji.

Mišković je osnovao kompaniju Delta 4. februara 1991. godine, sa petoro zaposlenih, od kojih su četvoro pripravnici.Delta je u to vreme trgovala voćem i povrćem i proizvodima drvne industrije, a realizovala je i prve ugovore sa kompanijama Najk i Zeneka. U toku 1991. Mišković je osnovao i prvu privatnu banku - Delta banku.

U periodu od 1994. do 1999. Miškovićeva firma počinje da zastupa italijanski Fijat, švajcarski Nestle, kompaniju Bajzdorf i neke druge strane firme. Zbog sankcija Srbiji, svoje poslovanje širi u Rusiji i Ukrajini. Tada je osnivano i Delta osiguranje.

Od 2000. godine Delta odlučuje da izađe iz posla sa celulozom, a kapital dobijen prodajom Bajkalskog celuloznog kombinata usmerava u investicije u Srbiji. Otvorena je je i prva "Maksi" prodavnica, a snažno se razvija i posao sa nekretninama. Tada Delta kompanija već ima 18.000 zaposlenih.

Kompanija se 2003. useljava u sopstvenu poslovnu zgradu u Novom Beogradu. Kada je Delta banka prodata italijanskoj bankarskoj grupaciji Inteza kapital ulaže u privatizaciju domaćih preduzeća, izgradnju nekretnina, širenje maloprodajnog lanca, otvaranje tržnih centara...

Delta Real Estate podiže prvi šoping mol u Beogradu - Delta siti, a ubrzo i u Podgorici, dok u Beogradu, zajedno sa partnerom Hipo Alpe Adria, za potrebe Univerzijade 2009. gradi naselje Belvil.

Delta Maksi širi maloprodajnu mrežu i uvodi nove prodajne formate, a Delta osiguranje osniva prvi privatni penzioni fond. Tu ulazi u strateško partnerstvo sa Đenerali grupom, jednom od najvećih osiguravajućih kuća u svetu. Delta postaje i zastupnik španske Zare, kao i svih brendova Inditeksa u Evropi.

Preduzeće Delta maksi, kupovinom maloprodajnog lanca Tropik izlazi i na tržište BiH, otvara prve radnje u Crnoj Gori, dok akvizicijom maloprodajnog lanca Pikadili 2007. godine, širi svoje poslovanje i na tržište EU. U 2008. godini, Delta zapošljava 24.200 ljudi.

Posle prodaje trgovinskog lanca Maksi belgijskom Delezu smatra se da je vrednost imovine u Delta kompaniji bila prepolovljena, a bliski saradnici Miškovića su najavili da će se njihova firma u narednom periodu sve više okretati ka poslovima u agrobiznisu u zemlji i inostranstvu.

Delta nastavlja poslovanje pod rukovodstvom borda direktora

Delta holding saopštila je danas da bez obzira na privođenje vlasnika kompanije Miroslava Miškovića nastavlja redovno poslovanje u skladu sa usvojenim petogodišnjim strateškim planom i da njenim poslovanjem upravlja postojeći Bord direktora.

Kompanija navodi da tokom 22 godine poslovanja nije bila predmet ni prekršajnog, a posebno ne nekog težeg postupka, navodi se u saopštenju i izražava uverenost u zakonitost poslovanja kompanije Delta holding i njenog vlasnika Miroslava Miškovića.

"U potpunosti sarađujemo sa nadležnim državnim organima. Verujemo da je Srbija pravna država i da će konačan sud zvaničnih državnih organa biti donet na osnovu činjenica, a ne na osnovu fabrikovanih afera i pisanja pojedinih tabloida", navodi se u saospstenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track