Ilić: O konverziji u četvrtak
Foto: KURIR

Ilić: O konverziji u četvrtak

Društvo -
Reč je o uredbi koja će omogućiti da konverzija bude odložena i da svi projekti koji su u toku, a koje ona koči, budu pokrenuti, kaže ministar

BEOGRAD - Uredba, kojom će konverzija biti odložena dok se ne donese zakon kojim će najverovatnije biti ukinuta, biće u četvrtak na sednici Vlade Srbije, izjavio je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić."Reč je o uredbi koja će omogućiti da konverzija bude odložena i da svi projekti koji su u toku, a koje ona koči, budu pokrenuti", rekao je Ilić novinarima.

Ističući da bi to pitanje trebalo da bude rešeno zakonom kojim bi se konverzija potpuno ukinula, on je dodao da je za to potrebna politička saglasnost.

U Beogradu poslednjih godina urađena samo jedna konverzija, rekao je Ilić i istakao da nema svrhe da taj zakon postoji, s obzirom na to da je konverzija postala velika prepreka u građevinarstvu i investicijama i da koči više od dve milijarde evra investicija.On je najveo da će donošenje novog zakona kojim će ona biti ukinuta biti povoljno i za investitore i za građevinare.

Ilić je najavio i da se građevinske dozvole više neće plaćati unapred već će investitori moći da izmire obaveze do dobijanje upotrebne dozvole.On je ocenio da je nelogično da neko plati sve obaveze unapred i napomenuo da su građevinske dozvole u svetu besplatne.

"Po ovom zakonu su mogli da grade samo tajkuni i narkodileri koji imaju keša", rekao je Ilić i dodao da će ovo pravilo morati da primenjuju sve opštine.Kako je istakao, lokalne samouprave će dobiti porez na imovinu i zaradu, ali neće moći da "reketiraju one koji ulažu i grade".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track