Pojedemo skoro polovinu plate

Izdaci za hranu

Pojedemo skoro polovinu plate

Društvo -
Posle hrane i pića, slede izdaci za stanovanje, vodu i struju, prevoz

BEOGRAD - Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu, u trećem kvartalu ove godine, iznosila su 54.859 dinara, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznose 51.191 dinar, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića 43,2 odsto.

Od ukupno raspoloživih sredstava 94,8 odsto čine prihodi u novcu, a 5,2 odsto u naturi. Najveći udeo u novčanim prihodima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa - 43,7 odsto i penzije - 37,3. Ostali novčani prihodi, kao što su štednja, naknade od osiguranja i slično, imaju učešće od 3,9 dosto.

U strukturi lične potrošnje, posle hrane i pića, slede izdaci za stanovanje, vodu i struju sa učešćem od 14,9 odsto, zatim transport sa 8,1, komunikacije sa četiri, a ostali lični predmeti i usluge sa 4,7 odsto.

Za hranu i piće najviše izdvajaju stanovnici južne i istočne Srbije 47,5 odsto od ukupnih troškova, za stanovanje Vojvođani 16,3 odsto, za transport žitelji Šumadije i zapadne Srbije 8,7, za komunikacije Vojvođani 4,6, a za ostale proizvode i usluge, takođe Vojvođani 5,8 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track