CZ se seli u Bubanj potok!

Selidba iz Bačvanske

CZ se seli u Bubanj potok!

Društvo -
Preseljenje zatvora, planirano za 2021. godinu, neophodno je ne samo zbog smeštajnih kapaciteta, već prvenstveno iz bezbednosnih razloga

BEOGRAD - Okružni zatvor u Beogradu trebalo bi da 2021. godine konačno bude izmešten iz Bačvanske ulice na novu lokaciju, najverovatnije u Bubanj potok.

Bez obzira na planove o selidbi nastavlja se sa neophodnim rekonstrukcijama sadašnjeg objekta poznatijeg kao Centralni zatvor (CZ) koji datira iz druge polovine prošlog veka.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović rekao je da je selidba zatvora neophodna ne samo zbog smeštajnih kapaciteta, već prvenstveno bezbednosnih razloga s obzirom da je prolematična lokacija na kojoj se zatvor nalazi.

"Životi građana iz susedstva ili prolaznika svakodnevno su izloženi rizicima kada se sprovode akcije prebacivanja, odnosno privođenja pritvorenika. Mnogi od pritvorenika se prebacuju u sud uz jako obezbeđenje kroz centar grada, kada je ugrožena ne samo bezbednost onih koji ih čuvaju već i životi samih građana", naveo je Stevović.

On je ukazao da je sadašnja lokacija zatvora na Lekinom brdu u Bačvanskoj odgovarala nekom drugom vremenu i drugačijem tipu pritvorenika, ali da su sada "potrebna brza dejstva uz visok nivo bezbednosti".

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović rekao je da je Urbanističkim planom predviđeno da se zatvorski objekat i Specijalna bolnica izmeste 2021. godine, ali da je devet godina dug period i da će renoviranje blokova biti nastavljeno i u narednom periodu.

"Početkom godine počeće renoviranje dva bloka koje treba da se okonča u maju. Rekonstrukcijom ćemo zadovoljiti sve potrebne standarde, posebno u pogledu dnevnog svetla i dovoda svežeg vazduha u ćelije", ukazao je Grulović.Kao nova lokacija za zatvor razmatra se Bubanj Potok jer je, prema rečima upravnika Okružnog zatvora, najpogodnija za vezu sa saobraćajnicama kojima se najčešće prevoze pritvorenici.

Grulović je napomenuo da zatvorski objekat u Bačvanskoj datira iz 1953. godine kada je taj deo grada bio predgrađe.

"Sada su se okolnosti promenile. Samim tim povećani su bezbednosni rizici i po zaposlene i po građane pa je izmeštanje zatvora van centra grada neophodno", istakao je on. Iako je nekoliko blokova Okružnog zatvora do sada renovirano, veći deo zdanja je u lošem stanju, a posebno kompleks bolničkog dela gde su smeštena mentalno obolela lica kojima je umesto kazne izrečena mera psihijatrijskog lečenja.

Iako imaju dobro grejanje, neki blokovi, koji još uvek nisu renovirani, su u lošem stanju, poda u sobama skoro i da nema, malter otpada sa zidova...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track