Najnovije vesti

Cena za Koridor 11 spuštena za 100 miliona evra

Cena za Koridor 11 spuštena za 100 miliona evra

Društvo
Za proleće će sve biti spremno za izgradnju deonice od Obrenovca do Ljiga, koja će biti jeftinija za oko dva miliona evra po kilometru u odnosu na deonicu koja se gradi iz azerbejdžanskog kredita, rekao ministar građevinarstva Velimir Ilić

BEOGRAD - Srbija je u pregovorima sa kompanijama iz Narodne Republike Kine koje su zainteresovane da grade Koridor 11 (K-11) uspela da snizi prvobitnu cenu za 100 miliona evra, za deonicu od Obrenovca do Ljiga, izjavio je danas ministar građevinarstva Velimir Ilić.

Ministar Ilić je rekao da je izabrana kompanija iz NR Kine koja je dala najpovoljniju ponudu za izgradnju te deonice auto-puta.

Ministar, međutim, nije precizirao o kojoj kompaniji se radi, s obzirom da Vlada Srbije za nekoliko dana treba da potpiše predugovor sa tom firmom.

Banka iz NR Kine bi, čim bude priložena studija za taj deo puta, trebalo da prebaci novac za njegovu izgradnju, pošto je već prihvaćen taj projekat, rekao je Ilić i dodao da će za proleće sve biti spremno za izgradnju te deonice, koja će biti jeftinija za oko dva miliona evra po kilometru u odnosu na deonicu koja se gradi iz azerbejdžanskog kredita.

Ilić je najavio da bi trasa K-11 mogla ići preko Ivanjice, ukoliko bude doneta odluka za projekat grejanja auto-puta preko Peštera i u tom slučaju izgradnja tog putnog pravca bi bila jeftinija za oko 600 miliona evra i kraća za 40 kilometara.

"Dao sam da se radi projekat grejanja auto-puta preko Peštera alternativnim vidovima energije, energijom vetra i geotermalnim vodama, koje se nalaze uz trasu auto-puta i ta voda bi se koristila za rad toplotnih pumpi koje bi grejale auto-put", precizirao je Ilić.

Ilić je primetio da će, ukoliko bude urađen dobar projekat za grejanje auto-puta, koji bi koštao nekoliko miliona evra i veoma brzo bio isplativ, onda moći da se ide na znatno jeftiniju varijantu preko Ivanjice i Duge poljane, umesto skuplje varijante preko Zlatibora.

Ministar je kazao da bi tako prvi put u Srbiji postojalo grejanje auto-puta, koji bi zbog toga bio dugotrajniji pet puta nego klasičan, jer ne bi bio oštecen višegodišnjim posipanjem soli tokom zime i radom mašina za čišćenje snega.To je, kako je istakao, veoma interesantan projekat, primenljiv u Srbiji, projekat za 21. vek, koji se u zapadnim zemljama Evrope uveliko koristi.

"Da li ćemo se odluciti za tu jeftiniju trasu biće poznato vrlo brzo, jer projekat grejanja auto-puta može da se završi za nedelju dana", rekao je Ilić i dodao da bi iz alternativnih izvora energije, kojih na Pešteru ima puno, mogla bi da se napaja i rasveta auto-puta.

Ilić je izrazio očekivanje da će grejanje saobraćajnih infrastrukturnih projekata u Srbiji preći u praksu.

Na taj način mogu biti grejani i mostovi, nadvožnjaci, a nihov vek trajanja bi tako bio do deset puta duži, a manji bi bili i troškovi održavanja, primetio je ministar.

Ilić je dalje naveo da je u toku izrada projektne dokumentacije za deo K-11 od Obrenovca do Beograda, koji će najverovatnije biti građen po modelu javno-privatnog partnerstva, pa će deonicom pod kreditnom linijom biti finansirana kako njena otplata tako i dalju izgradnja puta.

Deo od Preljine do Požege bi, takođe, trebalo da bude graden na isti način, kazao je Ilić.

Po ministru, "punom parom" se radi na deonici od Ljiga do Preljine, koja je finansirana iz azerbejdžanskog kredita.

"Sve je u najboljem redu, uradena je eksproprijacija, data je građevinska dozvola, rešeno pitanje poreza na dodatu vrednost (PDV), carine, podizvođača i sve što je bilo sporno. Otvoreni su radovi na više gradilišta, u Brdanima, Šaranima i Ljigu," rekao je ministar.

Ilić je istakao da je prebačen avans od 61 miliona evra izvođačima i podizvođačima, što predstavlja "infuziju" putnoj privredi koja je angažovana na tim radovima tokom zime.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...