Zakon o zadrugama na proleće 2013. godine

Rasprava u januaru

Zakon o zadrugama na proleće 2013. godine

Društvo -
Zemljoradničke zadruge predstavljaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede, ruralni i lokalni ekonomski razvoj i omogućavaju smanjenje migracija iz seoskih područja

BEOGRAD - Novi zakon o zadrugama trebalo bi da bude usvojen na proleće naredne godine, izjavila je danas savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Dragijana Radonjić Petrović."U januaru je planirana skraćena javna rasprava o nacrtu novog zakona o zadrugama, koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri na prolećnom zasedanju parlamenta", izjavila je ona na konferenciji "Zadruge kao potencijal razvoja Srbije".

Ona je istakla da zemljoradničke zadruge predstavljaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede, ruralni i lokalni ekonomski razvoj i omogućavaju smanjenje migracija iz seoskih područja."Mislim da sada imamo konsenzus da je zakon neophodan, jer trenutno zakonsko rešenje nije dobro", kazala je Radonjić-Petrović.

Dodala je da međunarodna i domaća iskustva pokazuju ekonomsku i društvenu prednost zadruga u odnosu na druge oblike poslovanja, jer one imaju potencijal za stvaranje sigurnijih i održivih poslova, a kao način udruživanja su se pokazale otpornijim i prilagodljivijim u vreme krize.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović istakao je da će država sve učiniti da zemljoradničke zadruge ponovo budu okosnica razvoja poljoprivrede i sela i da budu uključene u sve segmente agrarnog razvoja i razvoja sela što do sada nije bio slučaj.

On je dodao da će se zadrugama kroz novi zakon o podsticajima omogućiti sredstva iz budžeta, kao i za sve druge učesnike u poljoprivrednoj proizvodnji. "Najbolji mehanizam investicija u poljoprivredu je preko zadružnog sektora", istakao je on, navodeći da postojeći zakon ne nudi najbolja rešenja za ovu oblast.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović naveo je da je u Srbiji trenutno registrovano 1.733 zemljoradničke zadruge od kojih je 1.503 aktivno.

On je rekao da je u 2012. osnovano 53 novih zemljoradničkih zadruga, što je na nivou prethodnih godina, ali je istovremeno u stečaju 92, a u likvidaciji 52. Prema njegovim rečima, zemljoradničke zadruge imaju u Srbiji 32.700 zadrugara i više od 100.000 kooperanata.

Mihailović je istakao da su trenutno najveći problemi srpskog zemljoradničkog zadrugarstva nerešen status imovine zadruga koja je u najvećem delu u društvenom vlasništvu, što je u suprotnosti sa Ustavom, težak pristup tržištu kapitala zbog nemogućnosti obezbeđenja garancija, ali i težak pristup tržištu zbog postojanja monopola, kao i sve veća siva ekonomija.

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, u Srbiji su registrovane 2.124 zadruge, u kojima članstvo ima 123.000 građana, a zadruge su organizovane u 16 zadružnih saveza.

Od ukupnog broja zadruga u Srbiji, 67,1 odsto su zemljoradničke, 17,8 studentsko-omladinske, 6,9 odsto stambene, 4,1 zanatske, 0,4 potrošačke zadruge, dok 3,8 odsto čine druge vrste zadružnog udruživanja koje se uglavnom mogu podvesti pod socijalno zadruživanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track