Mitropolit Jovan razgovarao s Gotovinom

Hrvatski mediji

Mitropolit Jovan razgovarao s Gotovinom

Društvo -
Bio sam u ‘popovskoj grupi’ odnosno s kardinalom Božanićem i ostalim ‘sveštenicima i verskim osobama. Razgovarao sam s generalom Gotovinom, ali vam ništa ne mogu reći iz toga razgovora”, jedino je što je mitropolit Jovan rekao o tom susretu

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan razgovarao je na novogodišnjem prijemu, koji je priredio hrvatski predsedik, sa generalom Antom Gotovinom koga je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za zločin nad Srbima tokom hrvatske vojne akcije “Oluja”.

Hrvatski mediji tvrde da su se general i mitropolit “srdačno pozdravili”.

"Ja sam vam bio u ‘popovskoj grupi’ odnosno s kardinalom Božanićem i ostalim ‘sveštenicima i verskim osobama. Razgovarao sam s generalom Gotovinom, ali vam ništa ne mogu reći iz toga razgovora”, jedino je što je mitropolit Jovan rekao o tom susretu.

Pozivajući se na saznanja iz krugova bliskih SPC, Gotovina i mitropolit razgovarali su o potrebi još veće saradnje i zajedništva, a pre svega većeg rada na pomirenju i dijalogu hrvatskog i srpskog naroda.

Gotovina je drugi dan nakon povratka iz Haga u intervjuu beogradskim medijima pozvao izbegle Srbe da se vrate svojim domovima, navodi list, a mitropolit Jovan je među retkim episkopima SPC koji je prihvatio put dijaloga i pomirenja nakon ratnih razaranja i vratio se u svoje sedište u Zagreb.

U SPC-u u Zagrebu, generala Gotovinu doživljavaju kao izrazito pozitivnu osobu.

“Vidi se po svemu da je reč o čoveku visoka morala, koji nije opterećen prošlošću nego svima poručuje da se okrenu budućnosti. Izraziti je pozitivac i simpatišemo ga”, rekli su, tvrde hrvatski mediji, sagovornici u SPC-u.

Premda mu nije bilo lako prvih posleratnih godina u Zagrebu, mitropolit Jovan izdržao je mnoge napetosti i uspeo uspostaviti dijalog s političkim vlastima i javnošću. Zahvaljujući tome, SPC ne uživa samo formalna prava kao i sve ostale verske zajednice u Hrvatskoj, koji su verifikovani i ugovorima s državom, nego aktivno učestvuju u izgradnji hrvatskoga društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track