SUŽAVA SE KRUG: Mirko, pazi, hapšenje!
Foto: Dado Djilas

Nastavak borbe protiv korupcije

SUŽAVA SE KRUG: Mirko, pazi, hapšenje!

Društvo -
U narednoj akciji Radne grupe za borbu protiv korupcije mogao bi se naći i Cvetković zbog spornih privatizacija iz perioda kad je bio na čelu Agencije za privatizaciju

BEOGRAD - Izgleda da nije džabe uzimao advokata.

Nekadašnji premijer, ministar finansija i direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković mogao bi uskoro da se nađe oči u oči s članovima Radne grupe za borbu protiv korupcije i kriminala, saznaje Kurir.Prema našim informacijama, bivši premijer mogao bi da odgovara zbog spornih privatizacije iz perioda kad je bio na čelu Agencije za privatizaciju (2003-2004).

Podsetimo, u vreme dok je Cvetković vodio Agenciju za privatizaciju prodati su „Sartid“, „Jugoremedija“, „Tehnohemija“, „Šinvoz“, „Srbija turist“ i „Putnik“, preduzeća čije ispitivanje prodaje zahteva EU.

Afera „Sartid“ već je došla na dnevni red za češljanje, a kako je Kurir pisao, zbog toga su već saslušani Aleksandar Vlahović, Božidar Đelić, Miroljub Labus i Nemanja Kolesar. Podsetimo, smederevska železara prodata je američkom „Ju-Es stilu“ za 21,3 miliona dolara, a to se dešavalo u vreme kad je Cvetković bio na čelu Agencije za privatizaciju. „Sartid“ je prodat iz stečaja neposrednom pogodbom, dok su dugovi, koji su se procenjivali na 1,7 milijardi dolara, preneti na državu.

Muljanja je bilo i prilikom privatizacije „Jugoremedije“, a zbog malverzacija u tom preduzeću u oktobru ove godine uhapšeni su bivši direktor Jovica Stefanović Nini i dvoje njegovih saradnika. Oni su osumnjičeni da su oteli 7,5 miliona evra.I zrenjaninska fabrika za remont i proizvodnju šinskih vozila „Šinvoz“, koja je privatizovana tokom Cvetkovićevog mandata, nalazi se na spisku spornih.

Preduzeće je u stečaju od novembra 2007. Agencija za privatizaciju je tri godine omogućavala kupcu da kršenjem zakona i ugovora namerno vodi firmu u stečaj, iako joj je bilo poznato da Nebojša Ivković nije izvršio investicionu obavezu iz ugovora u kupoprodaji kapitala.

Tek posle ulaska u stečaj Agencija je 31. januara 2008. godine raskinula ugovor.Preduzeće „Putnik“ je privatizovano metodom javnog tendera u maju 2003. između ATD „Putnik“ kao prodavca, Agencije za privatizaciju i „Junivorld holdings limitid“ (UHL) kao kupca.

Agencija za privatizaciju je ugovor kasnije raskinula, pa je UHL je pokrenuo postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom koji je rešen u korist te firme.UHL je 2003. s preduzećem „Srbija turist a. d.“ iz Niša i Agencijom za privatizaciju zaključio ugovor o prodaji i kupovini društvenog kapitala „Srbija turista“.

Kao i u slučaju „Putnika“, Agencija je 2006. raskinula ugovor, iako je ugovor zaključen dve godine pre nego što su nove odredbe stupile na snagu.

Kurir 12.8.2012.
Kurir 12.8.2012.

Kurir 21.8.2012.
Kurir 21.8.2012.

Sporne Mirkove privatizacije

- „Sartid“ (mart 2003)

- „Jugoremedija“ (jul 2003)

- „Tehnohemija“ (decembar 2003)

- „Šinvoz“ (april 2004)

- „Srbija turist“ (septembar 2003)

- „Putnik“ (maj 2003)

Sporna i Agrobanka

Kad je reč o aferi „Agrobanka“, Cvetković je u vreme propadanja ove banke bio na čelu Ministarstva finansija, ali i na premijerskoj poziciji.- Morao je da zna šta se dešava sa 20 odsto udela države u toj banci. Njegov najbliži saradnik Zvonimir Nikezić već je u pritvoru zbog te afere, a podsetiću i da je Cvetković, kao ministar finansija, sa Agrobankom potpisao ugovor po kojem je ona bila obavezna da u roku od godinu dana od države otkupi akcije iz državnog portfelja, a država je bila, pojedinačno, najveći akcionar - navodi izvor Kurira.

Uzeo advokata za svaki slučaj

Mirko Cvetković je početkom decembra vratio mandat i povukao se s pozicije poslanika. Nedavno je otkrio i da je angažovao advokata. Kako kaže, za ne daj bože.- Stvorena je hajkačka klima, a veliko je pitanje šta će od pojedinih predmeta biti moguće dovesti do kraja. Za svaki slučaj, ja sam na nagovor bliskih prijatelja obavio razgovor s advokatom - kazao je Cvetković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track