VBA i VOA mogu da prisluškuju samo uz nalog suda?!

VBA i VOA mogu da prisluškuju samo uz nalog suda?!

Društvo -
Propisi koji će za Vojnobezbednosnu i Vojnoobaveštajnu agenciju ograničiti te mogućnosti danas će se naći pred Vladom Srbije

BEOGRAD - Vojne službe bezbednosti ubuduće neće moći da bez naloga suda skupljaju podatke o telefonskim razgovorima građana, predviđeno je nacrtima zakona o VBA i VOA.Propisi koji će za Vojnobezbednosnu i Vojnoobaveštajnu agenciju ograničiti te mogućnosti danas će se naći pred Vladom Srbije.Direktor VBA Svetko Kovač rekao je da bi novi propisi uskoro trebalo da uđu u proceduru."Očekujemo da se novi propisi što pre nađu pred poslanicima. Zeleno svetlo za izmene zakona dala su sva ministarstva kojima smo poslali nacrt. Veoma je važno da zakon što pre stupi na snagu, jer njegovo donošenje znači jačanje civilne kontrole nad radom agencija", rekao je Kovač.

VOA i VBA su, inače, bile jedine bezbednosne službe kojima je zakon dozvoljavao da, po nalogu načelnika službi ili lica koje on ovlasti, proveravaju elektronsku komunikaciju građana.

BIA i MUP to formalno nisu mogli bez naloga suda, mada je kontrolom njihovog rada utvrđeno da je u praksi bilo puno zloupotreba.Zahtev za ocenu ustavnosti spornih članova zakona o VBA i VOA podneli su zaštitnik građana Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić.Ustavni sud je odgovorio 25. aprila i dva člana ovog zakona proglasio neustavnim. U njima je stajalo da se "posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu naloga direktora VBA".Najosetljivije "posebne mere" sprovode se pod velom tajnosti. Među njima su praćenje i snimanje na javnim mestima, uvid u evidencije podataka ljudi, operativni prodor u organizacije i grupe, ali i angažovanje saradnika, preuzimanje spiskova pozvanih telefonskih brojeva i lokacija korisnika.Ustavni sud osporio je i član po kom su vojne službe imale pravo da traže informacije od telefonskih kompanija o njihovim korisnicima i razgovorima koje vode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track