MULJANJE: Bajatović i Čeda Jovanović pod istragom Austrijanaca!
Foto: KURIR

Pranje novca preko kredita?

MULJANJE: Bajatović i Čeda Jovanović pod istragom Austrijanaca!

Društvo -
Ministarstvo finansija Austrije ispituje kredite koje je Hipo Alpe-Adrija banka odobrila Đuniću, Baboviću, Đuriću... „Blok 67 asosijets“ dobio je čak 140,9 miliona evra zajma za izgradnju Belvila, gde su ortaci Mišković i Šarić

BEOGRAD - Muljanje.U Austriji se istražuje kako je Hipo Alpe-Adrija banka odobrila milionske kredite Miroslavu Miškoviću, Draganu Đuriću, Danku Đuniću, Čedomiru Jovanoviću, Miliji Baboviću, Milu Đuraškoviću, Đorđiju Nicoviću, Radoslavu Laletu Sekuliću, Dušanu Bajatoviću, kao i još nekima, saznaje Kurir.Sumnja se da je odobravanje 109 kredita preko Srbije u stvari bilo pranje novca. Domaći biznismeni, ali i javna preduzeća, „Srbijagas“ i PTT, novac su dobijali direktno preko centrale u Klagenfurtu i ispostave u Srbiji. Najveći zajam dobila je firma „Blok 67 asosiejts“, 140,9 miliona evra, koja je izgradila Belvil. To stambeno naselje su, kao je Kurir otkrio, udruženim snagama izgradili Miroslav Mišković i odbegli narko-bos Darko Šarić, upravo preko Hipo banke, a pomoću ofšor kompanija.Austrijsko ministarstvo finansija formiralo je tim od 100 istražitelja koji ispituju uzroke kolapsa Hipo banke 2009. godine. Tim je nazvan CSI Hipo prema poznatim američkim serijama Krajm sin investigejšn (Mesto zločina).Portal Seebiz.eu preneo je da mu je pre desetak dana iz CSI Hipo tima potvrđeno da je poslovanje Hipo banke u regionu pod istragom.- Istraga o dodeli sumnjivih kredita, koje je Hipo banka odobravala fizičkim i pravnim osobama preko svojih ispostava na Balkanu, započela je nakon izbijanja afere u Austriji početkom 2007. godine, tačnije nakon što su revizijom austrijske centralne banke otkriveni višemilionski gubici ove banke, za šta su razlog bile upravo multimilionske kreditne operacije za koje se smatralo da su predstavljale operacije pranja novca. Sumnjive finansijske operacije su do 2009. godine dosegnule neverovatan iznos između 40 i 50 milijardi evra, zbog čega je Austrija na kraju bila prisiljena da nacionalizuje Hipo banku - naveo je ovaj portal.Istraga je zbog političke delikatnosti prekinuta sredinom 2011. godine, a rešenje je nađeno u prodaji ispostava Hipo banke u regionu. Kupaca, izgleda, nema, pa je istraga ponovo pokrenuta jer mora da se pokrije manjak od jedne i po milijarde evra.Kurir je zatražio i komentar Hipo Alpe-Adrija banke na spornu temu, ali ga do zaključenja broja nismo dobili.

Čeda ćutiU firmi „Agroposlovi“, koja je zakupac pogona „Fidelinke“, nisu imali odgovor na pitanje o kakvim kreditima je reč. U LDP su nam obećali odgovor, ali do zaključenja ovog broja Kurira nisu se javili. Vlasnik „Agroposlova“ je firma SHSF, u kojoj Čedomir Jovanović ima 45 odsto akcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track