Smenjuju Nevenu Petrušić?

Intelektualci podigli glas

Smenjuju Nevenu Petrušić?

Društvo -
Peticiju za otpuštanje poverenice za zaštitu ravnopravnosti zbog kršenja zakona i nestručnog rada potpisalo čak 136 univerzitetskih profesora

BEOGRAD - Podigli glas.Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije dobio je peticiju za smenu poverenika za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, saznaje Kurir.- Peticiju, kojom smo još proletos tražili opoziv Nevene Petrušić, potpisalo je 136 univerzitetskih profesora i drugih intelektualaca. Nedavno smo je ponovo poslali Odboru za ustavna pitanja Skupštine RS, u očekivanju da će glas akademske javnosti ovaj put biti uvažen - kaže izvor Kurira.Kako saznajemo, u peticiji se kao glavni razlog za smenu Nevene Petrušić navodi to što je, time što predaje na 10 predmeta na Pravnom fakultetu u Nišu, prekršila član 28. Zakona za zaštitu ravnopravnosti, kojim se povereniku zabranjuje da obavlja bilo koju drugu delatnost.- Pored toga, poverenici se na teret stavlja nesavestan i nestručan rad. Ona olako etiketira ljude sa fašista, rasista i slično - tvrdi izvor Kurira.Da je peticija za smenu Petrušićeve stigla u Skupštinu, za Kurir je potvrdio i Vladimir Cvijan, predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.- Stigla je peticija i mi ćemo s njom na sledećoj sednici upoznati članove Odbora, a posle ćemo postupati u skladu sa zakonom - rekao je Cvijan i dodao da je i ranije bilo pritužbi na rad Petrušićeve.

Cvijan: Stigla je peticija i s njom ćemo upoznati članove Odbora
Cvijan: Stigla je peticija i s njom ćemo upoznati članove Odbora

Bahato trošenje narodnih paraKako je Kurir ranije pisao, Petrušićeva se za vreme svog mandata pokazala kao veliki trošadžija. Tako je na renoviranje i opremanje kancelarije od 256 kvadrata u Beogradskoj ulici spiskala čak 166.000 evra. Na egzotična putovanja u Australiju i Tajland u trajanju od 18 dana potrošila je do 20.000 evra. Takođe, pisali smo i o tome kako je Petrušićeva asistentkinji s Pravnog fakulteta u Nišu prosledila novac za projekat u kojem nije učestvovala. Ne zna se gde je završio deo svote namenjen tom projektu. Kancelarija Nevene Petrušić nije produžila ni ugovor o radu Romkinji B. T., koja je u teškoj materijalnoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track