Ruski ambasador domaćin proslave godišnjice Milanskog edikta

Niš

Ruski ambasador domaćin proslave godišnjice Milanskog edikta

Društvo -
Čepurin će u Nišu 17. januara biti domaćin koncerta duhovne muzike kojim će početi obeležavanje 17 vekova od Edikta

NIŠ - Ambasador Rusije u Srbiji biće domaćin manifestacije kojom počinje obeležavanje 1.700 godina of Milanskog edikta. Programom je predviđeno da posle ambasadora Aleksandra Čepurina govore kopredsednici Odbora za obeležavanje jubileja: predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej.

Čepurin će u Nišu 17. januara biti domaćin koncerta duhovne muzike kojim će početi obeležavanje 17 vekova od Milanskog edikta, piše u programu, upućenom zvanicama iz kabineta predsednika Srbije.

Međutim, "Rusija nema nikakve veze sa Milanskom ediktom", rekao je verski analitičar Živica Tucić. Mediji u Srbiji su pisali da Ruski patrijarh Kiril nije želeo da njegov prvi susret sa papom Bendiktom XVI bude u Nišu 2013. godine, povodom godšnjice Milanskog edikta, zbog čega je ruska patrijaršija navodno tražila da papa ne bude pozvan na taj događaj, već samo poglavari pravoslavnih crkava.

Milanski edikt je zakonski akt kojim je rimski car Konstantin Veliki, inače rođen na mestu današnjeg Niša, proglasio ravnopravnost religija i prestanak progona hrišćana koji je trajao tri stotine godina. Proglašen je u Milanu 313. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track