BAHATO: Branko Ružić sakrio stan od 450.000 evra!
Foto: KURIR

Briga ga za zakon

BAHATO: Branko Ružić sakrio stan od 450.000 evra!

Društvo -
Socijalista prećutao Agenciji za borbu protiv korupcije da je prodao stan, pa postao vlasnik stančine od 200 kvadrata

BEOGRAD - Bahato!Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS i predsednik Izvršnog odbora te stranke, jedan je od 47 poslanika koji više od pola godine kasne s prijavljivanjem svoje imovine. Zbog neispunjenja ove zakonske obaveze, Agencija za borbu protiv korupcije protiv tih poslanika pokrenula je prekršajne prijave. Kao i većina poslanika, Ružić je na funkciju poslanika stupio 31. maja 2012. godine, dok je rok za podnošenje izveštaja o imovini i prihodima 30 dana od dana stupanja na dužnost. Ružić je u izjavi za jedne dnevne novine obećao da će to učiniti odmah čim prođu novogodišnji praznici.- Pošto sam bio poslanik i u prethodnom sazivu, a imovina mi se tokom protekle godine nije menjala, mislio sam da nema potrebe da ponovo podnosim praktično istu kartu - izjavio je Ružić.Međutim, prema saznanjima Pištaljke, on je nedavno za 115.000 evra prodao trosoban stan od 86 kvadratnih metara u beogradskom naselju Žarkovo i na poklon dobio polovinu petosobnog stana od 196,28 kvadrata na Banovom brdu koji košta oko 450.000 evra, a koji je njegov otac kupio nepuna tri meseca ranije.Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti do kog je došla Pištaljka, a koji je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu overen 13. 8. 2012. godine, potvrđuje da je Ružić prodao svoj trosobni stan u ulici Ratka Mitrovića br. 187, prijavljen u njegovoj imovinskoj karti iz 2010. godine. U članu dva ugovora piše da je ugovorena cena stana 115.000 evra, da je 11.500 evra isplaćeno na dan potpisivanja, a da će kupac preostalih 103.500 evra isplatiti najkasnije do 13. 11. 2012. godine.Stambeno pitanje Ružić je rešio tako što je 7. 12. 2012. godine sa svojim ocem Kostadinom Ružićem zaključio ugovor o poklonu jedne polovine stana od 196,28 kvadratnih metara i dva garažna mesta u zgradi na Banovom brdu, u ulici Bore Markovića 13-15. Prema specijalnom punomoćju, umesto Ružića ugovor je potpisao advokat Dragan Milovanović iz Beograda. U članu dva ugovora piše da su Kostadin Ružić i Milena Karić stan i garažna mesta kupili 19. 9. 2012. godine od firme „Gramis invest d. o. o.“ iz Beograda.Kurir juče nije mogao da dobije Ružićev komentar u vezi sa prodajom starog stana i useljenjem u novi, jer nije odgovarao na naše pozive.

Čupić: Ja bih njega u zatvor!Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je veoma loše to što su kazne za neprijavljivanje imovine blage. Zakon propisuje da funkcioner može biti kažnjen najviše do pet godina zatvora ali, kaže Čupić, sudovi najčešće izriču novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara ili tek uslovnu kaznu zatvora.- Predlagao sam da se zbog neprijavljivanja imovine kažnjava zatvorom od sedam do devet godina, jer funkcioner može da prikriva milionske sume koje je dobio na ko zna koji sumnjiv način - rekao je Čupić.

Skuplja i gajbe i satoveRužić nije samo kolekcionar stanova već i satova. Tako ga je i Kurir uslikao s „roleksom“ od oko 9.500 dolara. On je tada tvrdio da mu je taj sat dragi poklon od prijatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track