Naplata potraživanja preduzeća kroz državne hartije
Foto: KURIR

Naplata potraživanja preduzeća kroz državne hartije

Društvo -
Obaveze koje lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih izdataka, a koje nisu izmirivale, dovelo mnoga preduzeća u stanje nelikvidnosti, upozorili u Ministarstvu finansija i privrede

BEOGRAD - Ministarstvo finansija i privrede pozvalo je danas jedinice lokalne samouprave i autonomnu pokrajinu Vojvodinu da do 30. aprila 2013. prijave sve dospele, a neplaćene obaveze koje imaju prema privatnom sektoru, nastale po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih ulaganja i time se uključe u Program izmirivanja tih obaveza.

"Obaveze koje lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih izdataka, a koje nisu izmirivale, dovelo je mnoga preduzeća, prvenstveno iz oblasti građevinske i putne industrije, u stanje nelikvidnosti, a u mnogim slučajevima i do blokiranja računa tih preduzeća", upozorili su u Ministarstvu.

U cilju prevazilaženja problema, Ministarstvo finansija i privrede predložilo je lokalnim samoupravama i AP Vojvodini model, prema kojem će preduzeća svoja potraživanja od lokalnih vlasti naplatiti kroz naplatu državnih hartija od vrednosti emitovanih na ime tih preduzeća.

Naime, država će preuzeti dospele, a neizmirene obaveze koje lokalne vlasti imaju prema preduzećima za izvedene radove na kapitalnim investicijama, zaključno sa 31. oktobrom 2012, i zatim na ime tih preduzeća emitovati državnu hartiju od vrednosti u formi inflaciono indeksirane amortizacione obveznice, sa rokom dospeća od tri godine, uključujući period počeka od godinu dana.

Amortizacija obveznica se obavlja u 24 mesečne rate posle isteka perioda počeka, a kupon emitovanih obveznica iznosi dva odsto.

Tako će Republika Srbija postati novi poverilac lokalnih vlasti i vršiće naplatu potraživanja od lokalnih vlasti obustavom pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća, kao i odgovarajućeg dela nenamenskog transfera koji se lokalnoj samoupravi iz sredstava budžeta države Srbije raspoređuje u skladu sa zakonom.

Zainteresovane lokalne vlasti treba da dostave Ministarstvu finansija i privrede izjavu preduzeća-poverioca da prihvata ovakav način naplate potraživanja, kao i ugovore na osnovu kojih su obaveze nastale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track