Ministar pravde Nikola Selaković najavio da će na prolećnom zasedanju Skupštine biti promenjen set pravosudnih zakona, od kojih je najvažniji zakon o mreži sudova

BEOGRAD- Ministar pravde Srbije Nikola Selaković najavio je da će biti izmenjeno desetak pravosudnih zakona od kojih je najvažniji zakon o mreži sudova, koji bi do kraja januara trebao biti završen, a najavljena je izmena zakona o parničnom i vanparničnom postupku, zakona o medijaciji i zakona o oduzimanju imovine.

Selaković je rekao da će Skupština Srbije na prolećnom zasedanju razmatreti set pravosudnih zakona među kojima su osim o uređenju sudova, o sudijama i o javnom tužilaštvu.

Upitan kako će izgledati nova mreža sudova, ministar je naveo primer Pančeva, gde građani i sudije iz ovog grada moraju putovati u Apelacioni sud u Novom Sadu koji je od ovog grada udaljen 70 kilometara što je po njemu neracionalno."Isto je i s Kovinom, kome je sud u Smederevu neuporedivo bliži od Novog Sada.

Teritorijalna autonomija u Srbiji ne podrazumeva sudsku vlast, već isključivo jedan deo izvršne vlasti. Dakle, ne mora Novi Sad da bude nadležan u višem stepenu za sva mesta u Vojvodini", rekao je Selaković.

Ministar Selaković je dodao da će verovatno sredinom januara, posetiti naše državljane protiv kojih se vode postupci pred Haškim tribunalom, "ali i sam tribunal i ljude koji u njemu rade".