Amfilohije: Da iduće godine bude jedan badnjak

Dva badnjaka u CG

Amfilohije: Da iduće godine bude jedan badnjak

Društvo -
Božićne liturgije služene su širom Crne Gore, a centralnu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

PODGORICA - Pravoslavni vernici u Crnoj Gori najveći hrišćanski praznik Božić proslavljaju svečano, poštujući tradicionalne običaje, ali, kao i nekoliko prethodnih godina, podeljeni na one koji podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je na Badnje veče na jedinstvo i poručio da pomirenje treba da zavlada svuda, a posebno u Crnoj Gori.

Nadam se da ćemo sledeće godine badnjake svi zajedno nalagati, a pozivam i čelnike države da obnove crkvu Svetog Petra na Lovćenu, jer je on utemeljivač Crne Gore i svega što je časno u njoj, kazao je on. Poglavar kanonski nepriznate CPC Mihailo rekao je da bez opstanka te crkve nema ni opstanka Crne Gore.On je pozvao nadležne da reše pitanje statusa CPC-a i da uklone crkvu sa Rumije.

Božićne liturgije služene su širom Crne Gore, a centralnu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Tokom liturgije pročitana je i božićna poslanica njegove svetosti partijarha srpskog Irineja, a nakon toga svetoj tajni pričešća pristupio je veliki broj pravoslavnih vernika. U više crnogorskih gradova, na Badnje veče, naložena su dva badnjaka - jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložiti pristalice kanonski nepriznate CPC.

Božić se u Crnoj Gori slavi tri dana, a sveštenstvu i vernicima praznik su čestitali predsednici države, skupštine i vlade - Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, pozivajući ljude na mir i međusobno poštovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track