Oprez u vožnji, ledena kiša u Vojvodini

Oprez u vožnji, ledena kiša u Vojvodini

Društvo -
Na frekventnijim putevima i unutar većih gradova slabiji je intenzitet saobraćaja, što je i karakteristično za nedelju prepodne, a pojačan se očekuje u poslepodnevnim i prvim večernjim satima

BEOGRAD - U Srbiji su jutros u nižim predelima pretežno suvi kolovozi, ponegde mestimično vlažni i klizavi, ali se poseban oprez i prilagođavanje brzine kretanja savetuje svim učesnicima u saobraćaju zbog moguće pojave ledene kiše koja se očekuje u noći sa nedelje na ponedeljak, na teritoriji severnog dela Vojvodine.

Prema podacima kojima raspolaže Operativni centar Auto-moto saveza Srbije (AMS S), na frekventnijim putevima i unutar većih gradova slabiji je intenzitet saobraćaja, što je i karakteristično za nedelju prepodne, a pojačan se očekuje u poslepodnevnim i prvim večernjim satima.

Na celoj teritoriji Srbije, temperature su i ovog jutra ispod nultog podeoka. I pored preventivnog posipanja mostova, nadvožnjaka i svih ostalih kritičnih deonica, od strane ekipa zimske službi, zbog mraza, moguća je poledica, zato treba smanjiti brzini i povećati odstojanje između vozila. Dodatno treba biti oprezan kroz klisure i stenske useke jer su odroni mogući.

Zimska služba JP Putevi Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju, da zbog moguće pojave ledene kiše koja se očekuje u noći sa nedelje na ponedeljak, na teritoriji severnog dela Vojvodine budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Na putevima II i III prioriteta u višim predelima Vranja, Niša, Valjeva, Novog Pazara, Zaječar, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka i Kolubare kao i na prilazima zimskim turističkim centrima zaostalog snega ima i do 5 cm, pa je obavezna upotreba zimske opreme.

AMS S skreće pažnju i na pojavu tzv. udarnih rupa i drugih oštećenja na kolovozima koja ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, pa je neophodno prilagoditi vožnju ovakvim uslovima na putu.

Temperaturne razlike i padavine predhodnih dana uslovljavaju i učestaliju pojavu odrona na putevima kroz klisure i useke, odnosno pored kamenih kosina.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 90 saobraćajnih nezgoda, 54 osobe su teže i lakše povređene, a 1 osoba je izgubila život. U Beogradu su zabeležene 52 nezgode u kojima je 30 lica povređeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su oko 30 min.

Prema informacijama JP Putevi Srbije na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa vozačima savetuju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu.

U toku je rehabilitacija starog mosta preko Dunava kod Beške na AP E/75 Beograd-Novi Sad. Saobraćaj se obavlja dvosmerno preko novog mosta, uz neophodno poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije i ograničenje brzine.

Na Sektoru 5, Obilaznice oko Beograda, zbog radova na mostu ispred novog tunela “Straževica”, vozila se naizmenično propuštaju prema postavljenoj semaforskoj signalizaciji. Radovi će biti aktuelni i početkom 2013 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track