Neisplaćivanje zarada da bude krivično delo!

Ljubiša Orbović

Neisplaćivanje zarada da bude krivično delo!

Društvo -
Samo je pitanje momenta kada će eksplodirati incijalna kapisla koja će pokrenuti lavinu nezadovoljstva kod radnika, kaže predsednik SSSS

BEOGRAD - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubiša Orbović rekao je danas da ima nagoveštaja da će Vlada Srbije usvojiti inicijativu sindikata da se neisplaćivanje zarada radnicima tretira kao krivično delo."Inicijativu je prihvatio Socijalno ekonomski savet, ali nažalost dalji tok odrediće Vlada koja u prethodnom mandatu nije ništa uradila. Sada imamo nagoveštaja da će to biti prihvaćeno i da će to ući u zakonsku regulativu".

Na zamerku novinara da Savet ne funkcioniše, Orbović je rekao da Savet nije profunkcionisao pošto je premijer prezauzet.

"Sada je premijer stalni član Saveta i to je jedan kvalitet. Problem je što je premijer prezauzet i nemamo sastanke. Moramo naći rešenje da to profunkcioniše, da to ne bude strogo vezano na njegovo prisustvo" izjavio je Orbović.

Govoreći i izmenama Zakona o radu, Orbović je rekao da je za sada sve još na nivou razgovora sa poslodavcima, i da su za sindikat neprihvatljiva mnoga rešenja. "Da se Zakon poštuje u svim sredinama, u celoj Srbiji, mi ne bi imali ovakvih problema. Ne bi bilo privilegovanih poslodavaca koji zakon ne poštuju" kazao je Orbović.

Prema njegovim rečima samo je pitanje momenta kada će eksplodirati incijalna kapisla koja će pokrenuti lavinu nezadovoljstva kod radnika i istakao da su najugroženiji radnici zaposleni u malim preduzećima koji nemaju sindikate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track