Kržalić: Iranski špijuni šetaju se Srbijom
Foto: Rojters

Kržalić: Iranski špijuni šetaju se Srbijom

Društvo -
Više od 30.000 agenata Iranske obaveštajne službe rasuto je širom sveta, u svim zemljama u kojima Teheran procenjuje da ima svoje interese, piše u posebno izveštaju koji je dostavljen Pentagonu i američkom Kongresu

SARAJEVO - Iranske obaveštajne službe u svojim aktivnostima sigurno ne zaobilaze Bosnu i Hercegovinu, kao ni ostale zemlje regiona, poput Srbije, rekao je direktor Centra za bezbednosne studije (CSS) Armin Kržalić.

"BiH može imati bezbednosne štete i od drugih obaveštajnih službi, ne samo od iranske", rekao je Kržalić i dodao da bi bezbednosne službe BiH trebalo da prate rad tih agenata, posebno onih koji se povezuju sa terorizmom.

Više od 30.000 agenata Iranske obaveštajne službe rasuto je širom sveta, u svim zemljama u kojima Teheran procenjuje da ima svoje interese, piše u posebno izveštaju koji je dostavljen Pentagonu i američkom Kongresu.

Deo agenata je, kako se navodi, u Hrvatskoj, dok domaći eksperti smatraju da iranski obaveštajci godinama deluju i u BiH.

Takođe, u izveštaju se, bez isticanja konkretnih obaveštajnih aktivnosti, navodi da su agenti "spremni da brane interese Irana svim metodama, od terorističkih napada, preko atentata, do industrijske špijunaže".

S druge strane, generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović smatra da je 30.000 agenata, ipak, veliki broj i dodaje da sumnja da Iran može toliko da investira u obaveštajne strukture i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Teheran je, kako se navodi u izveštaju, nedavno formirao sajber komandu, telo koje nadzire odbrambene i ofanzivne operacije sajber ratovanja, nakon što je virus "Stuxnet" izazvao haos u iranskim sistemima za obogaćivanje urana.

"Iran je osnovao štab koji treba da spreči daljnje takve napade, kao i da organizuje osvetničke napade na kompjuterske sisteme neprijatelja", piše u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track