DRŽAVNI TAJKUN: Bajatović bez tendera podelio 200 miliona evra!
Foto: Zorana Jevtic

Ovako radi

DRŽAVNI TAJKUN: Bajatović bez tendera podelio 200 miliona evra!

Društvo -
„Srbijagas“ za dve godine sklopio najmanje 16 ugovora za gasifikaciju opština i gradova. Ubedljivo najviše novca otišlo firmi „Milenijum tim“ - skoro 70 miliona evra!

BEOGRAD - Široko.

„Srbijagas“, na čijem čelu je Dušan Bajatović, nekolicini privatnih firmi je bez tendera dodelio poslove vredne više od 200 miliona, saznaje Kurir. Reč je o gasifikaciji, pre svega, gradova i mesta u Vojvodini. „Srbijagas“ je sa sedam privatnih firmi sklopio najmanje 16 ugovora od 2010. do 2012. godine. Neki su bili vredni i 30 miliona evra, kao što je gasifikacija Smedereva, Obrenovca i Sombora. Najviše novca otišlo je „Milenijum timu“ - skoro 70 miliona evra!Neisplativa mreža- Dva su glavna pitanja: kako građani mogu znati da je njihov novac, pošto je „Srbijagas“ državna firma, potrošen efikasno ili da li je gasifikacija nekog mesta morala da košta 30 miliona evra. Bez tendera i konkurencije to se ne može utvrditi. Druga stvar je opravdanost ovih ulaganja. Jasno je da je u interesu „Srbijagasa“ da se povećava mreža jer tako prodaju više gasa, što im je glavna delatnost, ali da li se isplati graditi mrežu koju niko neće koristiti. Da li je urađena studija koliko se gasifikacije isplate? - pita sagovornik Kurira iz energetskih krugova.Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže da je tender najbolji način da se proveri cena nekog posla. Postoje izuzeci, dodaje, kad je reč o poslu koji može obaviti samo jedna firma, ali kod gasifikacije to nije slučaj.On ističe da je „Srbijagas“ morao da proceni da li se isplati ulagati milione u gasifikaciju.Velika ulaganja- Mora se videti koliko će potrošača trošiti gas. U suprotnom se može ponoviti slučaj „Jugorosgasa“, koji je u Nišu napravio mrežu za 15.000 korisnika, a ima ih 500. Danas se gasifikacija distributerima ne isplati bez učešća građana jer su ulaganja velika, a marža mala - objašnjava Vuletić.

Grgić: Pitajte direktora

Predrag Grgić, predsednik Upravnog odbora „Srbijagasa“, kaže da prvi put od Kurira čuje o sklapanju ugovora bez tendera, kao i za firme koje smo mu pomenuli.- Nisam znao da su sklapani bez tendera, pitajte menadžment - rekao je on.Upitan da li je UO odlučivao o ovim poslovima, Grgić je odgovorio da nije i da to nije posao UO.- Nikad nijednu firmu nismo proglasili strateškim partnerom - tvrdi Grgić.

Milenijum: Mi smo strateški partneri

U „Milenijum timu“ kažu da su strateški partneri za gasifikaciju Smedereva, Zemuna, Rakovice i Grocke postali na tenderima ovih opština, uz obavezu da izrade projekte i izgrade mrežu. „Mi finansiramo gradnju, a mrežu posle otkupljuje ‘Srbijagas’ na 60 mesečnih rata“, navode u ovoj firmi.Ipak, Predrag Umičević, koji je potpisao ugovor o gasifikaciji kao gradonačelnik Smedereva, kaže za Kurir da je „Srbijagas“ trebalo da obezbedi novac za gradnju, kao i da je „Milenijum“ izabran na preporuku ove državne firme.

Bez odgovora

Bajatović nije hteo za Kurir da odgovori kako su sklapani ugovori vredni 200 miliona evra. Kurir je „Srbijagasu“ pitanja poslao još 9. januara, ali odgovore nismo dobili. Prvi čovek „Srbijagasa“ ranije je ovako obrazložio izbegavanje tendera: „Reč je o firmama koje su se dokazale kao partneri „Srbijagasa“. Iz tog razloga tender je izostao.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track