Štrajka nema do kraja polugođa
Foto: Beta

Obradović obećava

Štrajka nema do kraja polugođa

Društvo -
Na upozorenja roditelja da pojedine škole najavljuju da će ukinuti celodnevni boravak, ministar je odgovorio da neće biti takvih problema

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je danas da će drugo polugodište početi na vreme i da nema najavu sindikata da će biti štrajkova do kraja školske godine.On je objasnio da će obeležavanje Svetog Save biti dva dana ranije, jer je Ministarstvo prosvete takav zahtev dobilo od Kancelarije za verske zajednice."Sveti Sava ove godine pada u nedelju i svake godine se obeležava radno, ali nije bilo nastave. Iz Kancelarije za verske zajednice su nas zamolili da se pomeri obeležavanje za petak, jer smatraju da će biti veće prisustvo dece i zaposlenih. Taj predlog nama se učinio logičnim, ove godine će obležavanje biti pomereno za 25. januar i već smo dali preporuku školama", naglasio je Obradović.On je naveo da taj dan deca neće odrađivati subotom, već će se časovi nadoknaditi pre ili posle časova.Na pitanje zbog čega o svemu tome nisu konsultovali i sindikate, ministar prosvete je odgovorio da ne konsultuje sindikate i kada mu se drugi obrate i da je smatrao potebnim da ovako reaguje.

Govoreći o odlasku mladih iz zemlje, ministar prosvete je istakao da je to alarm za državu i da zadatak ministarstva prosvete nije da mladima obezbedi radna mesta, već da obrazuje mlade ljude.

"Naš zadatak je da obrazujemo ljude i da pomognemo privredi da implementira taj naš proizvod, ali mi ne možemo njima da naredimo da zaposle ljude. Da je obrazovni sistem dobar govore uspesi našin učenika i studenata, preko 400 medalja na različitim takmičenjima, Univerzitet u Beogradu je među 500 najboljih univerzitet u svetu", naglasio je Obradović.

On je podsetio je ovo višedecenijski problem, da su ranije odlazili nekvalifikovani radnici, a da danas odlaze kvalifikovani mladi ljudi. To se dešava, kako je naveo, zbog loše ekonomije, nedovoljno radnih mesta, loših privatizacija." Mi pokušavamo da uključimo kompanije da ulažu u obrazovanje, ali da to ne bude jedna ili dve stipendije, već da studenti mogu da računaju da će kasnije u njima moći da se zaposle", naveo je ministar prosvete.

Na upozorenja roditelja da pojedine škole najavljuju da će ukinuti celodnevni boravak, ministar je odgovorio da neće biti takvih problema.

"Ukoliko to neko radi u toku školske godine, mi ćemo to ispitati. Postoji mogućnost da su celodnevnu nastavu izvodili bez naše saglasnosti, pa sada moraju da prekinu. Voleo bih da znam koja škola je u pitanju i sve ćemo ispitati. Kada je reč o produženoj nastavi imali smo takve probleme, jer roditelji upišu dete, ali tokom godine opadne interesovanje", naglasio je on.

Govoreći o inkluziji, ministar prosvete je naveo da se ona dobro sprovodi, ali kaže i da pojedini nastavnici to nisu prihvatili sa elanom, kao i da će defektolozi biti uključivani u meri u kojoj to struka bude zahtevala.

"Republika Srbija je pozvana da 6. februara, na godišnjoj skupštini UNICEF-a u Njujorku, prikaže svoje uskustvo kao jedna od zemalja koja je u regionu postigla najbolje rezultate u uključenju dece sa smetnjama u razvoju i socijalno ugroženih grupa", zaključvio je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track