Fakulteti traže veće školarine
Foto: Marina Lopicic

Odlučuje vlada

Fakulteti traže veće školarine

Društvo -
Predlog naišao na negodovanje studenata

BEOGRAD - Namera fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) da povećaju školarinu u 2013/14 godini za oko 12 procenata, danas je na sednici Senata UB izazvala negodovanje studenata.

Univerzitet će taj predlog uputiti Ministarstvu prosvete, o čemu će konačnu odluku doneti vlada, a fakulteti ga pravdaju prošlogodišnjom inflacijom koja je otprilike u istom iznosu koliko i traženo povećanje školarine. Realnog povećanja školarine, objašnjavaju, zapravo neće biti.

Student prorektor Ivan Šašić naveo je da ovaj predlog ne odgovara akademcima i da fakulteti treba da razmisle o smanjenju školarine."Ne verujem da ćemo na ulici tražiti manje školarine, ali fakulteti treba da razmisle o ovome", rekao je Šašić na sednici.U novoj školskoj godini, 31 fakultet UB planira da upiše 14.499 brucoša, približno koliko i prošle godine, rečeno je na sednici. Prema preliminarnoj odluci, o trošku budžeta može da se upiše 9.343 brucoša, kao i 5.156 samofinansirajućih studenata.Konkurs za upis nove generacije studenata treba da bude objavljen u maju, do kada fakulteti, koji to još nisu učinili, treba da doakredituju svoje studijske programe.Ukoliko doakreditacija ne bude završena do maja, studijski program neće biti uvršten u konkurs, rekla je prorektorka za nastavu Nada Kovačević.Na sednici je razmatran predlog Pravilnika o vrednovanju vannastavnih akativnosti studenata, koji predviđa da akademci dobijaju određeni broj poena za volonterski rad u lokalnoj zajednici, na fakultetu, za stručnu prasku, naučnoistraživački rad i drugo.Do 10. februara fakulteti treba da dostave primedbe na predlog Pravilnika, a potom sledi njegovo usvajanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track