PROPEVAO SAŠA DRAGIN: Cvetković naredio pljačku Azotare!

PROPEVAO SAŠA DRAGIN: Cvetković naredio pljačku Azotare!

Društvo -
Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin pre dva dana saslušan u Specijalnom tužilaštvu i otkrio da je Uredba o prodaji regresiranog đubriva donesena po nalogu državnog vrha

BEOGRAD - Slede saslušanja!Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je osumnjičen za zloupotrebe u aferi „Azotara“, izjavio je na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu da je uredbu o prodaji regresiranog đubriva doneo državni vrh s Mirkom Cvetkovićem na čelu!Dragin je pre dva dana saslušan u Specijalnom tužilaštvu i tokom razgovora koji je trajao nekoliko sati dao je pun iskaz o tome kako je pokradena „Azotara“.- Nisam bio za to da se Uredba menja, ali je odluka državnog vrha i koalicionih partnera bila takva i tu ništa nisam mogao da promenim - rekao je na Dragin. Njemu tužilaštvo na teret stavlja da je izmenom Uredbe čelnicima „Azotare“ omogućio nezakonitu prodaju mineralnog đubriva, kojom su oštetili državu za više od 4,5 miliona evra.Bivši ministar, podsetimo, uhapšen je 24. novembra i od tada se nalazi u pritvoru. Tokom prvog saslušanja posle hapšenja on je negirao navode koje mu je predočilo tužilaštvo, ali tada nije želeo detaljno da govori o tome na koji način je promenjena Uredba kojom je omogućena pljačka države. Sada je, međutim, Dragin otkrio sve detalje.- On je ispričao da je 2009. godine održan sastanak državnog vrha i da je na njemu odlučeno da Uredba bude izmenjena. Navodno, razlog za to je bila „dobra volja države“, to jest mogućnost da se njenom izmenom omogući preduzećima u državnom vlasništvu da prodaju regresirano mineralno đubrivo - kaže izvor Kurira blizak istrazi.Saša Dragin, koji je više puta tokom saslušanja ponovio da se nije slagao sa ovakvom odlukom, nije imao drugog izbora do da je „samo sprovede“.- Posle novog iskaza Saše Dragina može se očekivati da kao svedoci u istražnom postupku budu pozvani ljudi koje je pomenuo, a koji su u ime države omogućili čelnicima „Azotare“ da državi nanesu milionsku štetu - navodi izvor Kurira iz istrage.

„Azotara Pančevo“
„Azotara Pančevo“

SaŠa Dragin
SaŠa Dragin

BiografijaSaša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uhapšen i Cvetkovićev „ortak“Zbog zloupotreba u „Azotari“, u velikoj policijskoj akciji policije osim Dragina uhapšen je i vlasnik konsultantske kuće „CES Mekon“ Zvonimir Nikezić, blizak saradnika bivšeg premijera Mirka Cvetkovića. Privedeni su i bivši predsednik Upravnog odbora HIP „Azotare Pančevo“ Radoslav Vujačić, bivši zamenik direktora „Azotare“ Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra „Aleksa Šantić“ Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme „Invej“ Verica Spasić i vlasnik preduzeća „Tera bo“ Borislav Stojković.

Cvetković: Ne pričam za KurirKurir je juče pokušao da kontaktira i s bivšim premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali on nije bio voljan da komentariše informacije da je Dragin za aferu „Azotara“ optužio državni vrh.- Ja za vas ne dajem nikakve izjave - bilo je sve što je Cvetković rekao pre nego što je prekinuo vezu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track