ČIČA MEĐ JANEZIMA: Knjiga o Draži objavljena u Ljubljani

Promocija biografije

ČIČA MEĐ JANEZIMA: Knjiga o Draži objavljena u Ljubljani

Društvo -
Ovo je prvi prevod knjige na neki strani jezik, a interesovanje za ovo delo, koje donosi veliki broj, do sada nepoznatih podataka o generalu MIhailoviću, postoji i u Poljskoj i Hrvatskoj

LJUBLJANA, BEOGRAD - Slovenačka izdavačka kuća "Orbis" predstavila je na ljubljanskom Gospodarskom rastavišču prevod najnovije biografije generala Dragoljuba Draže Mihailovića, beogradskog novinara i publiciste Pere Simića, koju je juna 2012. pod naslovom "Draža - smrt duža od života" objavio "Službeni glasnik" iz Beograda.

O knjizi, koja je u Beogradu objavljena pod naslovom "Draža - smrt duža od života", a u Ljubljani “Draža - između rodoljublja i smrti”, govorili su autor Simić, urednik ljubljanskog izdavačkog preduzeća “Orbis” Aleksandar Pišlar i jedini živi vojvoda generala Mihailovića, Uroš Šušterič.

Ovo je prvi prevod knjige na neki strani jezik, a interesovanje za ovo delo, koje donosi veliki broj, do sada nepoznatih podataka o generalu MIhailoviću, postoji i u Poljskoj i Hrvatskoj.

U telefonskom razgovoru autor knjige je rekao da je na skupu rečeno da ova knjiga predstavlja dosad najobjektivniju biografiju generala Mihailovića.

Na promociji u Ljubljani, Simić je ispričao da mu je najveći problem u pripremi knjige predstavljalo prepoznavanje i odvajanje autentične od falsifikovane arhivske građe, koja je sredinom 1946. korišćena u procesu protiv generala Mihailovića.

On je prvi put javnosti predočio tek otkrivene prazne blanko potpisane i overene dokumente generala Mihailovića, koje je režim komunističke Jugoslavije popunjavao po svom nahođenju i koristio u sudskom procesu protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Simić je rekao da je neko u Vojnom arhivu u Beogradu, gde su ti dokumenti pronađeni, svojevremeno bio toliko nesmotren da ove očigledne dokaze o falsifikatima korišćenim u “najvećem staljinističkom procesu u bivšoj Jugoslaviji” ostavi u Mihailovićevom dosijeu, a neko toliko odgovoran da ih sačuva za istoriju.

Ljubljanski izdavač je, povodom izlaska iz štampe ovog Simićevog dela, stavio na svoj sajt obiman tekst o knjizi u kome posebno objašnjava zašto smatra da je ova dosad najobjektivnija biografija o generalu Mihailoviću interesantna za slovenačke čitaoce.

U tekstu naslovljenom "Dragoljub Mihajlović - pali anđeo jugoslovenske kraljevine" tvrdi se da će Simićeva knjiga verovatno izazvati različite reakcije što bi moglo da znači da je na izvestan način smatraju kontroverznom, a to bi svakako moglo zaintirigirati čitaoce koje zanima ta vrsta dokumentarističke proze.

Simić je već prisutan na slovenačkom publicističkom tržištu monografskim delom o doživotnom predsedniku bivše Jugoslavije Josipu Brozu Titu, što mu je donelo značajnu prepoznatljivost, kao pouzdanom izvoru do sada nepoznatih dokumenata.

Zato ga slovenački izdavač preporučuje kao autora koji se ne priklanja ni nekiritičkim poklonicima titoizma, niti srpskim nacionalistima koji slave Dražu, kao branitelja dinastije i jednog od prvih "mučenika" komunizma.

Za Slovence bi knjiga trebalo da bude interesantna, smatra izdavač, jer se iz nje, pored ostalog, može saznati i geneza velikosrpskih ideja od početka 20. veka, pa sve do raspada SFRJ. Takođe, sudbinu Draže uporeduju sa sudinom njegovog slovenačkog "kolege" generala Leona - Lava Rupnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track