Nema povećanja školarina na fakultetima

Ministarstvo odlučno

Nema povećanja školarina na fakultetima

Društvo -
Dekani fakulteta UB pre dva dana su na sednici Senata zatražili da školarine ove godine budu povećane za oko 12 procenata zbog inflacije

BEOGRAD - Posle najave fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) da će tražiti povećanje školarine u novoj školskoj godini za oko 12 odsto, iz Ministarstva prosvete danas je stigao odgovor da taj zahtev neće biti odobren.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne podržava povećanje školarina na visokoškolskim ustanovama zbog opšte ekonomske situacije, bez obzira na inflaciju, rekao je pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar.

"S obzirom na to da Ministarstvo daje saglasnost na visinu školarina, a da fakulteti, odnosno univerziteti moraju da dostave zahtev za povećanje Ministarstvu, takav zahtev neće biti odobren", rekao je Stupar.Stupar, zadužen za visoko obrazovanje, investicije, učenički i studentski standard i javne nabavke, rekao je da Ministarstvo, kao i do sada, snažno podržava Studentski parlament UB da visina školarina ostane ista.

"Ministarstvo je i ranijih godina u više navrata iskazalo jasan stav da školarine na visokoškolskim ustanovama ne treba povećavati", rekao je Stupar.

Dekani fakulteta UB pre dva dana su na sednici Senata zatražili da školarine ove godine budu povećane za oko 12 procenata, što je, kako je obrazloženo, iznos prošlogodišnje inflacije. Ovaj predlog je na sednici naišao na negodovanje studenata.

Prorektor za finansije UB prof. dr Miodrag Popović rekao je da fakulteti ne traže povećanje, već samo usklađivanje sa realnim troškovima.

Zahtev, kako kaže, još nisu prosledili Ministarstvu, ali će u tom dopisu detaljno obrazložiti svoje stavove."Ministarstvo godinama tek delimično uplaćuje sredstva za materijalne troškove i to samo elementarne troškove za struju, vodu, od 20 do 70 odsto", rekao je prorektor Popović.

On podseća da je inflacija prošle godine bila 12,2 odsto, porast zarada bio je 10,5 procenata, a da u visokom obrazovanju plate nisu rasle.

Popović navodi da UB ima oko 3.100 nastavnika, a da Ministarstvo finansira 2.300, što znači da je njih oko 800 izvan budžeta Ministarstva.Slično je i sa finansiranjem saradnika, rekao je on i naveo da Ministarstvo pokriva troškove samo za budžetske studente.

Osim toga, finansiranje visokoškolskih ustanova vrši se preko zastarele uredbe koja nije u skladu sa ostalim propisima, rekao je prorektor Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track