Predstavljen priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama
Foto: Tanjug

MUP

Predstavljen priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama

Društvo -
U Priručniku su predstavljene sve mere zaštite i slikoviti opisi toga kako se treba ponašati kada izbije požar, u slučaju poplave, zemljotresa ili neke druge nepogode

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a predstavio je danas "Porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama", koji je pored srpskog objavljen i na jezicima nacionalnih manjina i na engleskom jeziku. U Priručniku su predstavljene sve mere zaštite i slikoviti opisi toga kako se treba ponašati kada izbije požar, u slučaju poplave, zemljotresa ili neke druge nepogode.

Priručnici su, pored srpskog, objavljeni na romskom, albanskom, mađarskom i engleskom jeziku. Šef sektora za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da priručnik treba da bude distribuiran posredstvom lokalnih samouprava i pozvao predstavnike lokalnih vlasti da preuzmu tu obavezu.

"Do sada nismo primetili veliko interesovanje lokalnih samouprava za distribuciju priručnika. Ipak postoje i pozitivni primeri, poput Vranja", kazao je Marić.

On je ukazao i na nedostatak bezbednosne kulture u Srbiji i zapitao zbog čega deca u školama uče da postoje zemljotresi i reke, a ne uče o tome kako da se zaštite od zemljotresa ili polava".

Marić je naveo da je do sada odštampano 52.000 priručnika na srpskom jeziku, a 12.000 na jezicima manjina i engleskom.

"Cilj nam je da u što skorijoj budućnosti svaka kuća u Srbiji ima svoj primerak ovog priručnika", kazao je Marić. Sektor za vanredne situacije danas je predstavio i poster kojim se građani u visokim zgradama mogu informisati o osnovnim merama protivpožarne zaštite. Marić je precizirao da u visoke zgrade spadaju one koje imaju više od 23 metra. Takvih zgrada ima oko 700 u Beogradu i 3.200 u celoj Srbiji, a očekuje se da će uskoro svaka zgrada imati svoj poster o protivpožarnoj zaštiti.

Foto: Beta
Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja