Obradović: Nema razloga za povećanje školarina
Foto: Beta

Obradović: Nema razloga za povećanje školarina

Društvo -
Mi ćemo onim fakultetima koji nemaju dovoljno novca pomoći, jer ne želimo da se troškovi rada fakulteta prevale na leđa studenata, naglasio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je danas da nema razloga za povećanje školarina na državnim fakultetima.

On je nakon promovisanja Priručnika o upravljanju medicinskim otpadom u Medicinskoj školi na Zvezdari, rekao novinarima da državne visokoškolske ustanove moraju shvatiti da je ekonomska situacija ozbiljna i da se troškovi rada fakulteta ne mogu prevaliti na leđa studenata.

"Znamo da su ekonomske mogućnosti fakulteta veoma različite. Ima onih koji imaju dovoljno novca, ali ima i onih koji nemaju. Mi ćemo onima koji nemaju dovoljno novca pomoći, jer ne želimo da se troškovi rada fakulteta prevale na leđa studenata", naglasio je Obradović.

On je istakao da će biti preduzete i konkretne mere kako bi se pomoglo fakultetima, a jedna od njih je da će cene u novom ciklusu akreditacije biti minimalne za one studijske programe kojima samo treba da se uradi reakreditacija, a da će samo izuzetak biti akreditacija novih studijskih programa.

"Potrudićemo se da povećamo i sredstva za materijalne troškove fakulteta", istakao je Obradović.

Državni fakulteti Univerziteta u Beogradu uputili su zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za povećanje školarina od 12 posto, odnosno za iznos prošlogodišnje inflacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track