Obradović: Nema dokaza o kupovini radnih mesta u prosveti

Korupcija

Obradović: Nema dokaza o kupovini radnih mesta u prosveti

Društvo -
Najgora situacija je da o nečemu kruže glasine, jer to baca ljagu na ceo obrazovni sistem, a pojedinci uglavnom nisu spremni da pruže konkretne dokaze. Bez toga Tužilaštvo ne može da reaguje, navodi ministar Žarko Obradović

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović kaže da, prema njegovim saznanjima, nije bilo nijedne zvanično podnete prijave da neko uzima novac za prijem u radni odnos.

"Najgora situacija je da o nečemu kruže glasine, jer to baca ljagu na ceo obrazovni sistem, a pojedinci uglavnom nisu spremni da pruže konkretne dokaze. Bez toga Tužilaštvo ne može da reaguje", rekao je Obradović.

On je precizirao da je predsednik Foruma beogradskih gimnazija rekao da tačno zna ko to radi i dodao da ga je pozvao da javno kaže ko su ti ljludi.

"I ovoga puta upućujem poziv svima koji imaju bilo kakva saznanja da obaveste nadležne organe", navodi Obradović.

Povodom studije OECD-a za Srbiju, Obradović kaže da je taj izveštaj tražio, jer smatra da sve promene u cilju unapređenja obrazovnog sistema treba da budu naučno verifikovane.

"Stručnjaci iz OECD bili su iznenađeni jer smo mi prva zemlja u ovom delu Evrope koja je pristala da se uradi izveštaj koji će utvrditi moguće izvore korupcije u obrazovanju. Pokazalo se da su dve slabe tačke sistema prijem u radni odnos i ocenjivanje na fakultetima".

Ministar je najavio da će zato u predloge Zakona o osnovnoj i srednjoj školi biti unete odredbe koje će prijem u radni odnos učiniti što jasnijim, jer izveštaj OECD govori da je prijem u radni odnos moguć uzrok korupcije.

Ministar Obradović je najavio da će besplatne udžbenike iduće godine ponovo dobiti učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, ali da ekonomska situacija ne dozvoljava da to bude prošireno i na peti razred. On smatra da ne postoji razlog za postojanje duplih kompleta kao što je to slučaj u Beogradu i da struka treba da oceni da li je to dobro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja