Poslanici raspravljaju o platama državnih činovnika

Skupština Srbije

Poslanici raspravljaju o platama državnih činovnika

Društvo -
Na dnevnom redu i izmene zakona o zaštiti vazduha, amandmani na predloge zakona o trgovini i žigovima

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta “pretresaće” i danas amandmane na nekoliko zakonskih predloga, među kojima su izmenama zakona o zaštiti vazduha, o platama u državnim organima i javnim službama.

Parlamentarci će debatovati i o pristiglim amandmanima na predloge zakona o trgovini i o žigovima.Poslanici su juče razmotrili više od 100 amandmana na predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Dopunama zakona o platama se isključuje primena tog zakona na Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika zbog njegove specifičnosti u odnosu na ostale organizacije za obavezno socijalno osiguranje.

To znači da se po pitanju utvrđivanja plata, dodataka i naknada zaposlenima u tom fondu, koji imaju status profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, treba primeniti Zakon o Vojsci Srbije.

Predlogom zakona o žigovima predviđa se jačanje pravne zaštite koja se pruža nosiocu žiga putem preciziranja određenih odredbi, a žig se definiše kao pravo kojim se štiti znak koji služi za razlikovanje robe, odnosno usluga fizičkih ili pravnih lica, tako da su sadržinom pojma obuhvaćeni i subjekti prava - fizička i pravna lica.

Nosioci žiga mogu da budu samo učesnici u prometu, odnosno u proizvodnji i prometu robe ili u vršenju usluga i zato je neophodno da budu određeni samim pojom žiga.

Cilj izmena Zakona o trgovini je da se unapredi poslovni ambijent, pospeši konkurencija i doprinese zaštiti potrošaca u Srbiji.

Kako je rekao resorni ministar Rasim Ljajić tokom načelne debate, pri njegovoj izradi uvaženi su svi međunarodni standardi, evropske direktive u oblasti trgovine, ali su se ipak pokazale određene manjkavosti.

"Primena Zakona počela je 1.januara 2011. godine i tokom dve godine njegove primene uočeno je da ima određene manjikavosti, da su neka rešenja neprimenjiva u praksi, a da je zakon u pojedinim odredbama restriktivan i tako sprečava dalji razvoj trgovine", rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track