Prpa: Komisija za ubistva novinara uvreda za mrtve

Ne veruje

Prpa: Komisija za ubistva novinara uvreda za mrtve

Društvo -
Ne znam koja su božanska svojstva te komisije koja treba da razmatra dokaze pošto, očigledno, tužilaštvo nema tu sposobnost da razmatra te iste dokaze", izjavila je Prpa i ocenila da tokom vlasti Borisa Tadića nije bilo političke volje da se taj proces pravno okonča

NOVI SAD - Formiranje komisije za rasvetljavanje nerazjašnjenih ubistava novinara u Srbiji, na čijem je čelu glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić, je "populistička predstava i cirkus, koja vređa mrtve ljude", izjavila je Branka Prpa, supruga ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Prpa je rekla da je istraga o ubistvu Ćuruvije završena 2007. godine i sve što je trebalo učiniti je da tužilaštvo podigne optužnicu, a ne da se sada formira nekakva komisija koja će to "alternativnom metodom" ponovo istraživati.

"Ne znam koja su božanska svojstva te komisije koja treba da razmatra dokaze pošto, očigledno, tužilaštvo nema tu sposobnost da razmatra te iste dokaze", izjavila je Prpa i ocenila da tokom vlasti Borisa Tadića nije bilo političke volje da se taj proces pravno okonča, te "njih treba pitati zašto to nije bilo u njihovom interesu".

Prpa smatra da je formiranje komisije za rasvetljavanje ubistva novinara manipulacija "zato što vlast proglašava državu kao nemoćnu da to rasvetli i rehabilituje je".

"Imamo vrlo definisane izjave o borbi protiv korupcije, vrlo definisane izjave o borbi protiv kriminala i, ođednom, kad dođemo do slučajeva ubistava, koja su već jako stara, imamo nemoć države koja najednom pravi nešto što, mislim da ne postoji u praksi ni jedne pravne države", izjavila je Prpa.

Komentarišući uključivanje novinara u komisiju, upitala je da li to znači da, "ako neko ubije mehaničara, onda se skupe predstavnici državnih organa, ali se pozovu i auto-mehaničari, pa oni svi zajedno razmatraju dokaze i analiziraju gde je zapelo, zašto se ubistvo jednog mehaničara ne može da reši".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track