Piloti Jata pisali Nikoliću i Dačiću

Otvoreno pismo

Piloti Jata pisali Nikoliću i Dačiću

Društvo -
Iz Jata je bez nadoknade izdvojeno ili prodato za neadekvatnu cenu skoro sve što je kompanija godinama sticala iz profita

BEOGRAD - Samostalni sindikat pilota Srbije zatražio je reviziju raspolaganja imovinom Jat ervejza u toku restrukturiranja zbog štete koja je naneta toj aviokompaniji.

Piloti su zatražili podršku za tu reviziju u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministrima odbrane, saobraćaja i finansija.

"U poslednjih 10 godina odlukama Vlade Srbije iz Jata je bez nadoknade izdvojeno ili prodato za neadekvatnu cenu skoro sve što je kompanija godinama sticala iz profita", ističe se u pismu.

Navodi se i da su aerodromi Tivat i Podgorica prodati 2002. godine za 10 miliona dolara Vladi Crne Gore, a da je njihova stvarna vrednost 160 miliona evra i jednaka, na primer, sadašnjoj vrednosti četiri aviona "erbas 320" (Airbus) koji se trenutno nude Jat ervejzu.

Sindikat pilota je naveo i da su u periodu do 2005. iz Jata bez nadoknade izdvojeni Jat tehnika, Hoteli Slavija, Apartmani Kopaonik i Jat ketering, čija se ukupna vrednost procenjuje se na 250 miliona evra.

Dodaje se i da je 2005. godine, iako je Jat osnivač beogradskog aerodroma, odlukom Vlade Srbije formirano novo preduzeće u kojem Jat nema vlasničkog udela.

Sindikat pilota je naveo i da su novoosnovane kompanije sa Jat ervejzom političkim pritiscima zaključivale netržišne ugovore na štetu Jata i zatražio da se uradi revizija sadašnjih ugovora i izračuna nastala šteta.

U otvorenom pismu se predlaže da se deo nepokretnosti Terminala jedan na Aerodromu "Nikola Tesla" prenese na Jat ervejz, što bi toj aviokompaniji obezbedilo nesmetano poslovanje i konkurentnost sa stranim kompanijama koje obično u vlasništvu imaju terminale u svojoj bazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja