Najnovije vesti

Krstimir Pantić: Civilna zaštita čuva Srbe severa

Odgovorio Kforu

Krstimir Pantić: Civilna zaštita čuva Srbe severa

Društvo
23:14h
Komandant Civilne zaštite je ocenio da Kfor nije do sada bio uspešan u svom zadatku zbog čega će Civilna zaštita "sa zadovoljstvom asistirati" pripadnicima Kfora da se ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca

KOSOVSKA MITROVICA - Komandant Štaba Civilne zaštite Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić kaže da je ta organizacija mirnodopska i da su njen rad i obaveze precizno definisani Ženevskom konvencijom.

Pantić je to naveo u saopštenju kojim je odgovorio na izjavu komandanta Kfora Folkera Holbauera koji je doveo u pitanje legitimitet, pravni status, aktivnosti i nošenje oružja pripadnika Civilne zaštite. Holbauer je ukazao da će Kfor odlučno reagovati ako Civilna zaštita ugrozi slobodu kretanja, sigurnost i mir.

"Legitimitet ove organizacije je nesporan i niko, uključujući i međunarodne snage bezbednosti, nema pravo, niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad te organizacije", piše u saopštenju Pantića koji je i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Pantić je naveo da je funkcionisanje Civilne zaštite moguće čak i na okupiranim teritorijama i da okupacione snage moraju omogućiti nesmetan rad pripadnicima te organizacije radi pružanja pomoći stanovništvu. Pantić je naveo da je mogućnost formiranja i funkcionisanja Civilne zaštite na Kosovu i Metohiji predviđena i sporazumom "Čović-Hakerup".

Taj sporazum Srbije i OUN, potpisan u Beogradu 2001. godine, potvrđuje poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i pruža garancije za poboljsanje polozaja kosovskih Srba.

"Pripadnici Civilne zaštite nikada neće predstavljati pretnju po bilo koga i delovaće u slučaju da lokalno stanovništvo, imovina i lična bezbednost budu ugroženi. U tom slučaju pripadnici Civilne zaštite imaju pravo da, u skladu sa Ženevskom konvencijom, pruže svu pomoć građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost, da zaštite njihove živote i sačuvaju imovinu", naveo je on.

Komandant Civilne zaštite je ocenio da Kfor nije do sada bio uspešan u svom zadatku zbog čega će Civilna zaštita "sa zadovoljstvom asistirati" pripadnicima Kfora da se ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca.

Pantić je podsetio da, po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, iz 1999, samo međunarodne snage bezbednosti imaju pravo da nose oružje, te je zato potrebno da se hitno rasformiraju i razoružaju Kosovske snage bezbednosti, koje je Pantić ocenio kao otvorenu pretnju miru i bezbednosti.

"Pripadnici Civilne zaštite će uskoro održati još jednu pokaznu vežbu, na kojoj će prikazati mogućnosti, veštine, osposobljenost i čvrstu nameru... da budu u službi građana i njihove zaštite. Očekujemo da komandant Kfora, nakon više od šest meseci od stupanja na dužnost, poseti lokalne samouprave na severu pokrajine i prisustvuje vežbi, kako bi se i lično uverio da oni ne predstavljaju pretnju", naveo je Pantić.

Pantić je dodao da od komandanta Kfora očekuje da striktno poštuje Rezoluciju 1244 i da prestane da preti, jer pretnje doprinose daljem rušenju kredibiliteta međunarodnih snaga i mogu dovesti do potpunog prekida saradnje sa lokalnim stanovništvom.

"Pripadnici Civilne zaštite ne podržavaju nasilje, ali imaju obavezu da pruže pomoć i podršku lokalnom stanovništvu, ukoliko izostane reakcija međunarodnih snaga bezbednosti", piše u saopštenju koje je potpisao Krstimir Pantić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...