U invalidsku najčešće zbog srca i tumora

343.489 penzionera

U invalidsku najčešće zbog srca i tumora

Društvo -
Usled duševnih poremećaja u invalidsku penziju otišlo je 3,84 odsto muškaraca, dok je kod žena taj procenat nešto veći - oko 5 odsto

BEOGRAD - Bolesti sistema krvotoka i tumori najčešći su razlog odlaska u invalidsku penziju - u više od 50 odsto slučajeva, pokazuju podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kod žena je karcinom vodeći razlog za odlazak u prevremenu penziju, dok muškarci u invalidsku penziju pre svega odlaze usled kardiovaskularnih oboljenja.

Prema podacima PIO fonda za 2011. godinu, 31,25 odsto korisnika invalidske penzije penzionisalo se zbog bolesti krvnog sistema, 26,24 odsto usled tumora, a zatim slede ostale bolesti i duševni poremećaji.

Petina korisnika muškog pola penzionisala se zbog tumora, 37,33 odsto zbog oboljenja sistema krvotoka, a oko 10 odsto zbog duševnih poremećaja.

Zbog bolesti nervnog sistema u invalidsku penziju otišlo je 3,84 odsto muškaraca, dok je kod žena taj procenat nešto već - oko pet odsto.

Nešto manje od petine korisnika invalidske penzije ženskog pola - 18,5 odsto penzionisalo se usled kardiovaskularnih bolesti, dok je većina, odnosno 38, 69 odsto to učinla zbog tumora.

Kada su žene u pitanju, duševni poremećaji su u 2011. godini u 11,85 odsto slučajeva bili razlog su za prevremenu penziju, a oboljenja kostiju i mišića u oko 10 odsto situacija.

Podaci za period od 2008. do 2011. godine pokazuju da se smanjuje broj invalidskih penzionera, a razlozi za odlazak u tu vrstu penzije uglavnom se ne menjaju - došlo je samo do porasta broja korisnika koji su se penzionisali zbog tumora.

Broj korisnika invalidske penzije obolelih od karcinoma povećao se u tom periodu za oko sedam odsto, a 2009. godine zabeležen je najveći broj penzionisanih zbog duševnih poremećaja.

U Fondu PIO računaju da je u odnosu na 1997. godinu učešće inavlidskih u ukupnom broju penzija smanjeno sa 30 na 20 odsto. U novembru lane bilo je tačno 343.489 korisnika invalidskih penzija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track