Hraniteljstvo: Mališani iz Zvečanske čekaju topli dom

Poziv porodicama

Hraniteljstvo: Mališani iz Zvečanske čekaju topli dom

Društvo -
U oko 4.500 hraniteljskih porodica odrasta više od 5.500 dece

BEOGRAD - Više od 5.500 dece u Srbiji odrasta u hraniteljskim porodicama, dok oko 150 mališana u Zvečanskoj 7 čeka na novi dom.

Beogradski centar za porodični smeštaj poziva porodice koje žele da postanu hranitelji da pruže šansu za bolji život onima koji odrastaju u domovima za decu bez roditeljskog staranja.

Na novi dom, u Zvečanskoj 7 čeka oko 150 mališana, a Beogradski centar za porodični smeštaj poziva porodice koje žele da postanu hranitelji da pruže šansu za bolji život mališanima koji odrastaju u domovima za decu bez roditeljskog staranja.

U Srbiji, u oko 4.500 hraniteljskih porodica, odrasta više od 5.500 dece.

Ganuti sudbinama mališana koji odrastaju u domovima za decu bez roditeljskog staranja, bračni par Sarić odlučio je da bar nekom od njih pruži šansu za bolji život. U dom Sarića, koji imaju svoje dve devojčice, pre dve godine stigle su i dve sestre.

Hraniteljka Snežana Sarić kaže da su se emotivno veoma vezali za devojčice, ali i da su na obuci naučili da je interes deteta uvek u prvom planu, za slučaj da stručnjaci odluče da dete izmeste iz trenutne hraniteljske porodice.

"Mi smo tu da budemo podrška detetu, da mu pomognemo da se spremi za dalji životni put", priča Snežana.Na novi dom u Beogradu čeka 150 mališana, uglavnom romske nacionalnosti. Na apel iz Centra za porodični smeštaj, svakodnevno se odazivaju porodice koje žele da budu hranitelji.

Međutim, treba znati da je hraniteljstvo u Srbiji danas mnogo više od toga da se detetu obezbedi samo udoban smeštaj.

Direktorka Centra za porodični smeštaj Beograd Dobrila Gujić kaže da bavljenje hraniteljstvom zahteva znanja, veštine rada sa decom koja su već imala teška životna iskustva.

"Mi organizujemo mrežu podrške hraniteljima, sarađujemo sa zdravstvenim ustanovama, školama, ne bi li svi udruženi ubrzali taj proces oporavka i razvoja dece na hraniteljstvu", kaže Dobrila Gujić.

Naknada za rad hranitelja je 23.500 dinara, a za izdržavanje deteta država daje gotovo 14.000, odnosno 8.500 dinara po detetu, ako ih je više na hraniteljstvu u istoj porodici. Procene potencijalnih hranitelja su stroge, kako bi se izabrala prava porodica.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Brankica Janković objašnjava da je u ovim teškim vremenima hraniteljstvo i vid socijalnog preduzetništva i da to može biti način kako da ljudi koji su trenutno bez posla nađu svoj posao.

Kod nas sve više nestaju predrasude i strahovi o odgajanju dece sa smetnjama u razvoju. Gotovo 20 odsto takve dece, koja su zato i odrastala u domovima, danas živi u hraniteljskim porodicama.

http://www.youtube.com/watch?v=EHhiWs3guI8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track