NATO želi vojnu saradnju sa Srbijom

Dolazi novo doba

NATO želi vojnu saradnju sa Srbijom

Društvo -
Na skupu Asocijacije Atlantskog ugovora u Rimu predstavnici NATO poručili da je moguća dobra saradnja između naše zemlje i te vojne organizacije

BEOGRAD - Proširenje saradnje.Generalna skupština Asocijacije Atlantskog ugovora (ATA), 58. po redu, održana je u Rimu od 3. do. 6. februara i njoj su prisustvovali i nekadašnji državni sekretar Ministarstva odbrane Tanja Miščević, pukovnik Bojan Stanojević - izaslanik odbrane pri našoj ambasadi u Rimu, predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović, izvršni direktor organizacije Vladimir Krulj i menadžer projekata Boris Viculin.- Glavne teme bile su budućnost NATO partnerstava, moderne odbrane i ekonomskog razvoja, saradnja u oblasti bezbednosti u regionima Mediterana i Bliskog istoka, vizija i uloga Alijanse do 2020, kao i uloga nove generacije u rešavanju svetskih bezbednosnih problema u budućnosti - saopštili su iz Atlantskog saveta. Kako su naglasili, na skupu je razmatrano i pitanje procesa saradnje Srbije i NATO, partnerstva naše države sa ovom organizacijom, kao i perspektiva u ovoj oblasti.- U okviru ovih tema predstavljene su i sve okolnosti koje otežavaju saradnju naše države sa ovom organizacijom, koje su naišle na razumevanje, kako predstavnika ATA, tako i od prisutnih zvaničnika NATO - kažu u Atlantskom savetu. Naglašavaju da su predstavnici NATO ponovili spremnost za unapređenje saradnje ove organizacije sa Srbijom, koju je i tokom NATO samita u Čikagu iskazao i generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Tanja Miščević predvodila srpsku delegaciju
Tanja Miščević predvodila srpsku delegaciju

Dobre ocene za Ministarstvo odbraneMinistarstvo odbrane Srbije dobilo je dobre ocene za ostvarene rezultate u okviru NATO inicijative za izgradnju integriteta. Ova inicijativa usmerena je na suzbijanje korupcije i poboljšanje efikasnosti sistema odbrane pojedinih država. Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović naglasio je da je ova inicijativa primer da su NATO standardi pre svega u korelaciji sa interesima naše države da ima što manje troškove i veću efikasnost ministarstva odbrane, i na prvom mestu da ima efikasniji sistem bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja