Skupštinski odbor prihvatio izmene Zakona o VBA i VOA

Kontrola bezbednosti

Skupštinski odbor prihvatio izmene Zakona o VBA i VOA

Društvo -
Izmene previđaju da viši sud odobrava VBA da primenjuje posebnu meru tajnog prikupljanja podataka i nadzora

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti prihvatio je danas u načelu izmene Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA) koje previđaju da viši sud odobrava VBA da primenjuje posebnu meru tajnog prikupljanja podataka i nadzora.

Na sednici odbora, direktor VBA Svetko Kovač rekao je da je predloženim izmenama predviđeno da tu posebnu meru odobrava viši sud u sedištu apelacionog suda i da je to rešenje prihvatljivo sa aspekta efikasnosti.

Prema njegovim rečima, precizirane su procedure na osnovu kojih se odobrava ta posebna mera, odnosno ko podnosi predlog i kako se daje nalog. Takođe, kako je naveo Kovač, precizirano je i postupanje sa tom merom u hitnim slučajevima kao što su unutrašnji ili međunarodni terorizam i vanredne situacije.

"To će biti usporeniji način reagovanja ali u skladu sa zakonom i sigurno kada se uhodaju ti mehanizmi buće efikasno", kazao je Kovač.

Kako je naveo, izmene tog zakona terminološki su usklađene sa zakonima o tajnosti podataka i o elektronskoj komunikaciji. Precizirane su, rekao je Kovač, i odredbe o pravilniku za bezbednosne provere delokrug i nadležnosti VBA. Sednici odbora prisustvovao je i direktor VOA Dragan Vladisavljević.

Izmene Zakona o VBA i VOA su na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta koja danas počinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track