Vučić: Odluka USS o merama nadzora mora da se poštuje

Vučić: Odluka USS o merama nadzora mora da se poštuje

Društvo -
Makar ona stvarala teškoće, moramo da se ponašamo u skladu sa odlukom USS iz juna 2012, rekao je Vučić u Skupštini Srbije obrazlažući predložene izmene Zakona o VBA i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA)

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vučić rekao je danas da je odluka Ustavnog suda Srbije (USS) da se direktoru Vojnobezbednosne agencije (VBA) zabrani da odobrava tajni elektronski nadzor stvorila probleme u funkcionisanju vojno-bezbednosnih agencija, ali da ta odluka mora da se poštuje.

"Makar ona stvarala teškoće, moramo da se ponašamo u skladu sa odlukom USS iz juna 2012", rekao je Vučić u Skupštini Srbije obrazlažući predložene izmene Zakona o VBA i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).

Vučić je kazao da je predviđeno da odluku o posebnim merama donosi viši sud, jer je reč o merama koje zadiru u ljudska prava i slobode.

"Viša sudska instanca, viši sud dovoljan je garant za primenu posebih mera", rekao je Vučić, koji je i prvi potpredsednik vlade. On je ocenio da će se usvajanjem izmena Zakona o VBA i VOA preduprediti određene pretnje nacionalnoj bezbednosti i da su propisani mehanizmi u skladu sa najvišim mehanizmima zaštite ljudskih prava i sloboda, ali da operativnost neće biti na istom niovu kao ranije.

Vučić je naveo da se, i pored priča o zloupotrebi službi, postupa uvek u skladu sa zakonom. Govoreći o godišnjem planu i učešću pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, Vučić je kazao da je Vojska Srbije danas jedna od onih institucija koja uživa najveće poverenje građana i najbolji je ambasador Srbije u svetu. Vučić je rekao da učešće Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama znači i jačanje odbrambenih kapaciteta Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju u tim operacijama, kako je naveo, doprinose stvaranju većeg prijateljstva sa mnogim zemljama i vraćaju se iz multinacionalnih operacija u Srbiju neuporedivo obučeniji. "Ne postoji nijedan razlog za prekid učešća u multinacionalnim operacijama", rekao je Vučić i istakao da je interes Srbije da učestvuje u operacijama pod okriljem UN i EU.

Prema njegovim rečima, u 2013. pripadnici Vojske Srbije i snaga odbrane učestvuju u mirovnim misijama u Liberiji, Obali Slonovace, Kongu, Kipru, Libanu i Somaliji. Ukupno će u 2013. biti angažovano do 475 pripadnika vojske, a od novembra u Libanu biće ih najviše - 289 u jednom trenutki. Za učešće u multinacionalnim operacijama biće utrošeno više od 1,1 milijardi dinara. Ministarstvo odbrane izdvojiće oko 755 miliona dinara, a UN oko 335 miliona dinara, od čega će za plate pripadnika VS i MUP biti izdvojeno oko 160 miliona dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja