Albanci krčme srpska društvena preduzeća

Nezakonito

Albanci krčme srpska društvena preduzeća

Društvo -
Kosovska Agencija za privatizaciju po Rezoluciji 1244 nema prava da raspolaže društvenom imovinom, da je otuđuje, niti da menja svojinski status, već samo da njome upravlja

PRIŠTINA - Rukovodilac grupe za pravosuđe pri Kancelariji za Kosovo i Metohiju Igor Popović izjavio je da je kosovska Agencija za privatizaciju u poslednjih šest meseci oglasila prodaju više društvenih preduzeća i poljoprivrednih imanja u isključivo srpskim sredinama, što do sada nije bio slučaj.

Popović je rekao da to može uticati na iseljavanje Srba jer se pretpostavlja da će kupci tih preduzeća i poljoprivrednih imanja, koja se nalaze u centralnim delovima srpskih enklava, biti Albanci, što će pospešiti iseljavanje srpskog stanovništva.

"Stavljena su na prodaju državna preduzeća, placevi i poljoprivredno zemljište u sredinama gde žive isključivo Srbi. Kancelarija za Kosovo i Metohiju se povodom toga ponovo obratila i Unmiku od koga je u novembru prošle godine zatraženo da se proces privatizacije spreči, ali od Unmika za sada nema nikakvog odgovora", kazao je Popović.

Po njegovim rečima, kosovska Agencija za privatizaciju prodaje pogon subotičke fabrike bicikla "Partizan" u selu Srpski Babuš u opštini Uroševac, hladnjaču "Mladost" u selu Šilovo u opštini Gnjilane i zemljoradničku zadrugu "Ratar" u Lapljem Selu u opštini Priština.

U postupku privatizacije u poslednjih nekoliko meseci su i 102 hektara zemlje u selu Novake u opštini Prizren, 55 hektara i 95 ari u Kosovu Polju, kao i 24 ara Tekstilnog kombinata iz Gnjilana u selu Koretište u opštini Gnjilane.

"Kosovska Agencija za privatizaciju po Rezoluciji 1244 nema prava da raspolaže društvenom imovinom, da je otuđuje, niti da menja svojinski status, već samo da njome upravlja. Ni Unmik nema nikakvo ovlašćenje za raspolaganje državnom i društvenom imovinom na Kosovu i Metohiji", kazao je Popović.

Popović je naveo da Kancelarija za Kosovo i Metohiju nema nikakve zvanične podatke o toku privatizacija na Kosovu i Metohiji, odnosno o tome šta je od započetih procesa privatizacije završeno, niti ko su kupci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track