Šutanovac: Teško je pronaći investitora za Generalštab

Sudbina zgrade

Šutanovac: Teško je pronaći investitora za Generalštab

Društvo -
Bivši minister odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je jako teško naći investitora koji bi uložio u zgradu Generalštaba, jer je proglašena za spomenik culture

BEOGRAD - Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je teško naći investitora koji bi uložio u zgradu Generalštaba u centru Beograda, koja je porušena u NATO bombradovanju, jer je proglašena za spomenik kulture.

On je novinarima u Skupštini rekao da je pre četiri godine, dok je vodio Ministarstvo odbrane pokrenuo inicijativu da se ta zgrada proda, ali da je Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture i da je time onemogućeno da se menja spoljašnost te zgrade.

Šutanovac je rekao da Ministarstvo odbrane treba da ima svoju posebnu zgradu, ali da ona ne bi trebalo da bude u centru grada i podsetio da je u vreme dok je bio ministar, predlagao da se izgradi nova zgrada kod Vojno medicinske akademije (VMA) na Banjici.

"Svakako ako se nađe investitor koji je željan i voljan da kupi (tu zgradu), dobrodošao je", rekao je Šutanovac.

Dvodelna kompleks zgrada Generalštaba, koja se nalazi u Nemanjinoj ulici, prekoputa zgrade Vlade Srbije, teško je oštećena bombardovanjem 1999. godine u vreme NATO agresije.

Zgrada je 2005. godine proglašena za nacionalnu kulturnu baštinu i stavljena pod zaštitu države.

Odluka o zaštiti zahteva da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje, dok se unutrašnjost zgrade, pa i namena, mogu menjati.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pokrenulo je pre nekoliko dana inicijativu da se zgrade Generalštaba brišu iz registra kulturnih dobara, kako bi se mogla obaviti neophodna sanacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track