Vučić: VBA i VOA nisu kao BIA i MUP
Foto: KURIR

Ne cure informacije

Vučić: VBA i VOA nisu kao BIA i MUP

Društvo -
Ministar odbrane izjavio da se iz Vojnobezbednosno i Vojnoobaveštajne agencije nikada nisu pojavljivala u javnost dokumenta, niti je bilo političkog ucenjivanja

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se iz Vojnobezbednosno i Vojnoobaveštajne agencije (VBA i VOA) nikada nisu pojavljivala u javnost nikakva dokumenta, niti je bilo političkog ucenjivanja.Ne samo što se dokumenta nisu pojavljivala iz VBA i VOA već nikada nije bilo političkog ucenjivanja, niti te vrste prljavog vešta koji bi dolazio iz Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kao što to ima u nekim drugim institucijama“, rekao je Vučić na kraju skupštinske rasprave o izmenama Zakona o VBA i VOA.

Te agencije, kako je napomenuo, jedine imaju jasan pravilnik kako se sprovode bezbednosne provere, dok ni MUP ni BIA to nemaju.„Imamo jasan pravilnik kako se te provere sprovode i on je potpuno transparentan i po njime se upravo i postupa, dok druge naše institucime nemaju, ni MUP, ni BIA. Naravno da u vojsci ima problema, ali vojska uvek štiti državu i u njoj ima najmanje skandala i zato ona ima najveće poverenje građana“, rekao je Vučić.

On je dodao da su većoj kritici izložene VBA i VOA iz njemu, kako je rekao, nepoznatih razloga, koje nije u stanju da razume. „Nikada nije bilo političkog ucenjivanja, ni te vrste prljavog vešta kao što to ima u nekim drugim institucijama“, rekao je Vučić i ukazao da je tačno da u tim bezbednosnim agencijama postoji najrestriktivnija moguća primenu posebnih mera, zbog čega oni koji tu rade nisu „naročito srećni“. To je, kako je precizirao, rezultat potrebe da se ispune sve norme o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Vučić je takođe ukazao da su obaveštajne agencije, naročito vojne, pod stalnom prismotrom nezavisnih institucija i ocenio da to nije uvek lako, ali da je posao da se na to odgovori. On je ponovio da veliko poverenje u Vojsku Srbije imaju i druge države, sa kojima Srbija sarađuje u multinacionalnim mirovnim misijama UN i EU. Ukazujući da je angažovanje pripadnika VS u operacijama uglavnom humanitarnog karaktera kao u Kongu, Vučić je rekao da posao vojnika u tim operacijama nije „manekenski“ i da su uvek moguće nepredvdijene stvari.

Vučić se osvrnuo i na polemike poslanika o vojnoj neutralnosti zemlje istakavši da Srbija ima pravo na neutralnost, kao i neke druge evropske zemlje i da postoji obaveza da se sprovodi rezolucija Skupštine Srbije, sve dok ne bude postojala politička većina za drugačiju politiku. „U svakom budućem slučaju nadležne službe u Srbiji i u Ministarstvu odbrane vodiće računa o našim nacioanlnim i državnim interesima“, poručio je Vučić i ponovio da veliki broj zemalja želi Srbiju za partnera u mirovnim misijama. U tom smislju, zaključio je Vučić, Srbija će podizati i svoje mogućnosti u namenskoj industriji, a to bi, kako očekuje, trebalo da doprinese i razvoju ekonomskih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track