ALARMANTNO: Srbiji preti neizlečiva tuberkuloza iz Afrike

ALARMANTNO: Srbiji preti neizlečiva tuberkuloza iz Afrike

Društvo -
Opasni bacil koji izaziva smrt u roku od samo šest meseci, a koji je ubio više od 1,4 miliona ljudi uskoro bi sa putnicima mogao sa afričkog kontinenta da stigne i do naše zemlje

BEOGRAD - Jezivo!Opasni bacil tuberkuloze koji izaziva smrt u roku od samo šest meseci preti da se sa afričkog kontinenta proširi i na našu zemlju! Naime, u Južnoj Africi se razvila tuberkuloza potpuno otporna na sve dosad poznate lekove za tu bolest, a prema podacima američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti i prevenciju, od nje je samo u 2011. umrlo čak 1,4 miliona ljudi. Sada bi zbog širenja bakterije po celom svetu taj broj mogao da bude mnogo veći.Doktorka Lidija Sagić iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kaže za Kurir da je upoznata sa tim oblikom tuberkuloze i da se on označava kao XDR.- Njegova oznaka podrazumeva da je bakterija koja izaziva taj tip bolesti otporna na sve lekove, a do sada je bila registrovana u nekim zemljama. Za sada nemamo podataka da postoji opasnost da ona dođe i u Srbiju - istakla je dr Sagić.Prema njenim rečima, bolest se najverovatnije javila kod pacijenata koji nisu blagovremeno i odgovarajućom terapijom lečili običnu tuberkulozu.Inače, simptomi smrtonosne bolesti isti su kao i kod obične tuberkuloze. Javlja se visoka temperatura, kašalj, bol u grudima i malaksalost. Međutim, kada je primećeno da već poznati lekovi kod zaraženih pacijenata ne deluju, snimanjem njihovih pluća otkriveno je da su ona puna vode.Novi oblik oboljenja već neko vreme hara Južnom Afrikom, gde se brzo širi jer je veliki broj stanovništva oboleo od side. Njihov imunitet je tako oslabljen i pogodan za razvoj bolesti. Međutim, ona se lako prenosi kontaktom sa zaraženom osobom, pa stručnjaci upozoravaju da u svetu postoji još 22 posebno rizične zemlje, ali i da ostale nisu pošteđene širenja tog bacila.

Ilustracija: Branka Savković
Ilustracija: Branka Savković

Oboleo i jedan doctorAfrički doktor Uivistra Nidu, koji je godinama lečio obolele od tuberkuloze u Južnoj Africi, zarazio se smrtonosnom bakterijom i s opakom bolešću susreo se lično. Lečio se posebnim koktelom jakih lekova, pa je uspeo da poživi tri godine, ali zbog lekova je oboleo od Stiven-Džonsovog sindroma, zbog kojeg su mu krvarile oči, a od tela su mu se odvajali slojevi kože.- Ako vas bolest ne ubije, lekovi hoće. Meni je trebalo tri godine da se izlečim, ali većina pacijenata nema toliko vremena - rekao je Nidu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track