50.000 MESEČNO: Ovo su 50 dobitnika nacionalnih penzija

I šakom i kapom

50.000 MESEČNO: Ovo su 50 dobitnika nacionalnih penzija

Društvo -
Reč je o javnim delatnicima iz različitih oblasti kojima je odato priznanje za vrhunski doprinos kulturi

BEOGRAD - Imena dobitnika priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, objavljena su u novom broju "Službenog glasnika Republike Srbije".

Na listi je 50 kulturnih delatnika, a rešenje o dobitnicima popularno nazvanih "nacionalnih penzija" donela je Vlada Srbije.

Dobitnici nacionalnih penzija su književnici Zorica Arsić Mandarić, Blagoje Baković, Milovan Vitezović, Milica Jeftimijević Lilić, Vitomir Marković, Marko Nedić, Duško Petrović, Božidar Šuica, pesnikinja Milena Jovović, umetnik fotografije Branko Belić, reditelji Srboljub Božinović i Slobodan Šijan, filmski reditelj i scenarista Dragoslav Lazić.

Na spisku su i kompozitor Slobodan Atanacković, kompozitor i dirigent Vojislav Borisavljević, kompozitor, pisac tekstova i pevač Predrag Živković Tozovac, vokalna solistkinja i kompozitorka Vera Zloković, kompozitor, vokalni solista i voditelj Milan Minja Subota i kantautor Miodrag Miki Jevremović.

Tu su i arhitekte Branko Bojović, Nebojša Krstić i Ivica Mlađenović, vajar Nikola Vukosavljević, producent, publicista, scenarista umetničkih programa Spasoje Grdinić, slikari Božidar Damjanovski, Svetozar Đorđević, Ivanka Živković i Džoja Ratković Gavela, zatim istoričari umetnosti i likovni kritičari Stanislav Živković i Nikola Kusovac, kao i likovni kritičar Bratislav Ljubišić.

Nacionalnu penziju dobili su i glumci Milan Lane Gutović, Ljiljana Dragutinović, Božidar Stošić, Goran Sultanović i Dragomir Čumić, dramski umetnici Predrag Ejdus i Predrag Miki Manojlović, reditelj, glumac i lutkar Živomir Joković, glumica i vokalna solistkinja Olivera Katarina Šakić, dramski pisci Miodrag Ilić i Dragoljub Tomić.

Na listi su i istoričar književnosti i sociolog kulture Nenad Ljubinković, likovni umetnik Branislav Makeš, konzervator Vera Radosavljević, trubač Fejat Sejdić, prvi solista baleta i koreograf Krunoslav Simić, muzikolozi Danica Tomković i Ivana Trišić i književni prevodilac Vićazoslav Hronjec.

Priznanja se dodeljuju i isplaćuju umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u neto iznosu od 50.000 dinara, počev od prvog narednog meseca od meseca u kojem je doneto ovo rešenje. Priznanja se isplaćuju preko ministarstva nadležnog za kulturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track