Ugljanin u Turskoj tražio veću kvotu studenata iz Srbije

Saradnja u oblasti obrazovanja

Ugljanin u Turskoj tražio veću kvotu studenata iz Srbije

Društvo -
U toj zemlji trenutno ima samo 39 studenata iz Srbije, dok ih je ranije bilo čak 754

ANKARA - Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin razgovarao je danas sa turskim ministrom obrazovanja Nabijem Avdžijem i predložio da Turska poveća kvotu za studente iz Srbije zbog njihovog velikog interesovanja za školovanje u toj zemlji. Kako je saopšeno iz Vlade Srbije povodom Ugljaninove posete Turskoj, u toj zemlji trenutno ima samo 39 studenata iz Srbije, dok ih je ranije bilo čak 754.

Ugljanin je, kako se navodi, takođe predložio Avdžiju da država Srbija u Beogradu i Novom Pazaru otvori škole za učenje turskog jezika kako bi se budući studenti pripremali za nastavak obrazovanja u Turskoj. Poslednjeg dana višednevne radne posete Turskoj, Ugljanin je razgovarao i sa potpredsednikom TOB-a - Unije komora i robnih berzi Turske, Faikom Javuzom, s kojim je dogovorena još bliža saradnja i motivisanje turskih privrednika za ulaganja u Srbiju.

TOB je inače uključen u modernizaciju carinskih prelaza u Srbiji - šest je završeno, na deset se još izvode radovi - a predloženo je da svojim iskustvom tehnički pomognu organizaciji industrijskih zona u nerazvijenim područjima. Ugljanin je kao gost prisustvao i svečanom ručku koji je povodom sastanka Zajedničkog komiteta Turske i Evropske Unije organizovao ministar za evro-integracije i glavni pregovarač sa EU, Egmen Bagiš, a na kome su bili i visoki predstavnici EU. Bagiš je, kako je saopšteno, rekao da podržava Srbiju na putu u EU i ponudio pomoć i saradnju svog ministarstva Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u evrointegracijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track