Sretenje: Obeležen Dan državnosti u Orašcu
Foto: Tanjug

Dan kada je donet ustav

Sretenje: Obeležen Dan državnosti u Orašcu

Društvo -
Artiljerijska paljba na Kalemegdanu održana povodom Dana državnosti i donošenja Sretenjskog ustava
1 / 10 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Dostojanstveno.Danas i sutra srpski narod slavi nacionalni praznik - Dan državnosti - i to na veliki hrišćanski praznik Sretenje, što je prava simbolika! Istoričar Predrag Marković ove praznike smatra velikim slobodarskim datumima.

12:30 - Svečanom akademijom u Zubinom Potoku, danas je i na Kosovu i Metohiji obeležen Dan državnosti Srbije, a predstavnici Srba poručili su da ne žele kosovske institicije na severu Kosova.Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je na svečanosti da Srbi proslavljaju Dan državnosti srećni ali i zabrinuti za svoj opstanak i očuvanje svojih kuća, svetinja i svojih grobova.To je razlog, kako je objasnio, zašto Srbi sa zebnjom gledaju u do sada postignute sporazume dogovorene u Briselu i to je razlog zašto su zabrinuti zbog nastavka dijaloga.

12:15 - Premijer Ivica Dačić položio je, povodom državnog praznika Sretenje - Dana državnosti, lovorov venac u ime Vlade na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

On je izrazio nadu da više niko neće morati da gine kako bi pokazao svoj patriotizam, već da će to činiti živeći i radeći za Srbiju.

12:00 - Dan državnosti Srbije i 209. godina od Prvog srpskog ustanka obeleženi su u Marićevića jaruzi kod Orašca, pomenom koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, polaganjem venaca kraj spomen obeležja Karađorđu i srpskim ustanicima i muzičkim prikazom.Lovorove vence su u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, položili savetnik predsednika Oliver Antić, princ Aleksandar Karađorđević, predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radojević i u ime Fonda Prvi srpski ustanak Darko Pavlović.Obrativši se skupu, savetnik predsednika Srbije je poručio da "veliki ljudi, velikim delima daju primer svojim duhovnim naslednicima".Princ Aleksandar Karađorđević je istakao da su Orašac i Oplenac simboli moderne srpske drzave i slobode, a da je Marićevića jaruga jedno od najsvetijih mesta srpske istorije.

13:30 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Nikolić je u spomen knjigu upisao: "U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji. Teško je ako si nepoznat, a junak, ali je na ponos Srbiji za koju ćemo se večito boriti. Poznati i nepoznati. Hvala."Predsedsnik Srbije će kasnije danas govoriti na svečanoj sednici Skupštine Srbije, zakazanoj povodom obeležavanja Dana državnosti.

- Prvi je početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine, koji predstavlja borbu za slobodu. To je prvi uspešan pohod malog naroda protiv velikog Turskog carstva. Drugi datum je iz 1835. godine, kada je donesen Sretenjski ustav, koji je bio prvi demokratski ustav istočno od Rajne - rekao je istoričar Marković, koji je istakao da imamo na šta da budemo ponosni.Temelje Dana državnosti ustanovili su srpski ustanici koji su pod vođstvom vožda Karađorđa u Orašcu krenuli u borbu protiv turske imperije, a kasnije je na Sretenje u Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu donet prvi ustav, čiji je autor bio Dimitrije Davidović.U školama je juče povodom tog praznika održan poseban čas, a na Savskoj terasi Kalemegdanske tvrđave upriličena je artiljerijska paljba. Dan državnosti u Srbiji se obeležava od 2001, a praznuje se dva dana od prošle godine, kada je nadležno ministarstvo izmenilo zakon i 16. februar proglasio za neradni dan. Sve do 17. februara ulazak u galerije i muzeje u zemlji biće besplatan.

http://www.youtube.com/watch?v=BNfIy_tIT7g

Srpski Gugl uz šljivovicu i opanke čestitao Dan državnosti

Na početnoj stranici srpskog "Gugla" pojavila se čestitka povodom Dana državnosti Srbije. "Gugl" je svoje ime obojio bojama srpske zastave, uz "zaštitni znak" Srbije - šljivovicu i opanke.

Strani državnici čestitali praznikPovodom Dana Državnosti Srbije premijeru Ivici Dačiću čestitke, uz želje za dalje unapređenje bilateralnih odnosa, uputilo je nekoliko stranih državnika."Sa zadovoljstvo naglašavam karakter rusko-srpskih odnosa, utemeljenih na tradicionalnom prijateljstvu i duhovnoj bliskosti naših naroda. Siguran sam da dalji napredak trgovinsko-privredne saradnje i realizacija zajedničkih projekata potpuno odgovaraju interesima Rusije i Srbije", poručio je u čestitki Dačiću predsednik Vlade Ruske federacije Dmitrij Medvedev .Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je predsedniku Vlade Srbije, uz uverenje da će se "sadašnji prijateljski odnosi između naših dveju zemalja, kao rezultat naših kontakata na svim nivoima, razvijati ka strateškom partnerstvu"."U godinama koje dolaze verujem da ćemo nastaviti zajednički da doprinosimo miru i stabilnosti u regionu. Vaši lični napori i vođstvo koje ste dokazali pozitivnim doprinosom u uspostavljanju trajnog mira i prijateljskih odnosa u regionu su za divljenje", navodi se u čestitki premijera Turske.Čestitku je premijeru Srbije uputio i njegov bugarski kolega Bojko Borisov."Zadovoljstvo mi je da zajedno radimo na izgradnji zajedničkog evropskog doma i da ujedinimo napore uvereni da je to dobro za nas i generacije koje dolaze. Računajte na našu podršku u izgradnji evropske budućnosti za Srbiju", istakao je predsednik Vlade Bugarske.Dan državnosti Srbije premijeru je čestitao i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, izražavajući uverenje da je saradnja dve vlade u obostranom interesu i da će odnosi biti unapređeni."Uveravam Vas da Mađarska dosledno podržava evropske integracije Srbije i da je spremna da taj proces pomogne", ističe u telegramu Dačiću mađarski premijer.Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je u čestitki premijeru povodom Dana državnosti Srbije izrazio uverenje da će se u predstojećem periodu podsticati jačanje i saradnje institucija i razvoj prijateljskih odnosa Srbije i Republike Srpske, "gradeći stabilan ekonomski prosperitet i uspešan put u procesu evropskih imtegracija Republike Srbije".

Položen venac na Spomenik Kosovskim junacimaGradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac, položili su danas vence na spomenik Kosovskim junacima.Gašić je, posle polaganja venca na spomenik u centru grada, kazao da je Dan državnosti najvažniji datum za Srbiju, podsetivši da je 1835. godine donet prvi “Sretenjski ustav” Kneževine Srbije.Polaganju venaca, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i direktori javnih preduzeća i ustanova.Osim “Sretenjskog ustava”, koji je donet u Kragujevcu 1835. godine, na ovaj dan je 1804. godine započela i Srpska revolucija, koja je označila početak oslobađanja balkanskih naroda od Turske.

(S. I.)
Topovska paljba označila je početak proslave
Topovska paljba označila je početak proslave

Program za petak♦ Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas će se obratiti poslanicima na svečanoj sednici u Skupštini Srbije♦ U 10 sati na Spomenik neznanom junaku na Avali i u 12 sati u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu najviši državni zvaničnici postaviće vence♦ U 15 časova orkestar Garde prodefilovaće Knez Mihailovom ulicom i Trgom Republike♦ U Nišu će u isto vreme Vojni orkestar Niš održati promenadni defile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track